Mastectomia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

A medicina, mastectomia és el terme mèdic per a la remoció d'un o tots dos pits de manera parcial o completa. Si s'extirpa només la glàndula però es conserva la pell de la mama, l'arèola i el mugró, s'anomena mastectomia subcutània.

L'extirpació de la mama completa, inclosa la pell que la cobreix, l'arèola i el mugró, s'anomena mastectomia simple.

L'extirpació de la mama completa acompanyada dels ganglis limfàtics de l'aixella i de porcions variables dels músculs pectorals s'anomena mastectomia radical. A la mastectomia radical modificada es preserven els músculs pectorals o com a màxim s'extirpa només el pectoral menor per tal de facilitar l'accés a la regió més més interna dels ganglis limfàtics axil·lars

La mastectomia usualment es realitza per lluitar contra el càncer de pit; en alguns casos, les dones que presenten alt risc de contreure càncer de pit (també conegut com a càncer de mama) es fan l'operació profilàcticament, és a dir, per prevenir el càncer en lloc de per tractar-lo. Per contrast en una lumpectomia, només una porció de teixit és extirpat en lloc de tot el pit.

Sovint la mastectomia era realitzada durant la mateixa operació en la qual es prenia la biòpsia per confirmar el diagnòstic. Avui dia, la decisió de fer una mastectomia és usualment basada en una biòpsia realitzada prèviament. També, hi ha una tendència a un tractament més conservatiu amb el càncer de pit. La pràctica ha canviat, d'una banda, a causa de les millores en radioteràpia i tractament coadyudant (per exemple quimioteràpia i teràpia hormonal) i per una altra bandaen un reconeixement més d'hora de la metàstasi del càncer de pit.

L'escissió radical no previndrà contra tumors secundaris posteriors que succeeixin com a resultat de micrometàstasis que hagin succeït abans d'haver estat descobert el càncer. Els països més desenvolupats només una minoria dels nous casos de càncer de mama són tractats amb mastectomia.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]