Matteo da Perugia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMatteo da Perugia
Biografia
Naixementsegle XIV Modifica el valor a Wikidata
Perusa (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1416 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Milà (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióCompositor

Musicbrainz: b2035cd4-4a08-4c88-84e3-bd60e95442f4 Discogs: 1106854 IMSLP: Category:Matteo_da_Perugia Modifica el valor a Wikidata

Matteo da Perugia, va ser un compositor italià medieval.

Breu biografia[modifica]

Matteo da Perugia és considerat el primer magister in cantu documentat, que va estar al servei de la catedral de Milà (1402-1407); el seu càrrec també incloïa el de cantor (biscantor o discantor)[1] i mestre per a tres fills escollits per l'autoritat eclesiàstica de la catedral. Va ser reelegit a Milà de 1414 a octubre de 1416, però després d'aquesta data s'acaben els pagaments al seu nom i es perden notícies sobre ell.

Poc se sap de la vida i de la formació; potser va néixer a Perusa a la segona meitat del segle XIV. Willi Apel va afirmar que va ser el millor compositor de la seva generació. Segurament va estudiar a França. Matteo pertany a la tercera i última generació de músics italians d'Ars nova l'estil dels quals està molt influenciat pel francès.[2]

Va compondre música a l'estil de l'ars subtilior; la seva producció és principalment profana, incloent virelai, balades i rondeau, però també alguns Gloria i dos motets isorítmics. Gairebé tota la música de Matteo da Perugia està continguda al còdex Mòdena α.M.5.24.

La seva amistat amb Pietro Filargis, conegut com a Pietro di Candia, primer arquebisbe de Milà i posteriorment elegit papa al Concili (no ecumènic) de Pisa amb el nom d'Alexandre V, càrrec simultani al pontificat de Gregori XII, va ser de gran importància.

Referències[modifica]

  1. Discantor era cultivate che realizzava il discantus; en segon lloc, al Definitory di Tinctoris: "Discantus és una cançó produïda a partir de diferents veus i notes de cert valor".
  2. R. Sabatini, Musica in Umbria, Morlacchi, 2016, ISBN 978-88-6074-799-0

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]