McIntosh (poma)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarMcIntosh
Característiques
EpònimJohn McIntosh Modifica el valor a Wikidata
País d'origenAlt Canadà Modifica el valor a Wikidata
Data de creació1796 Modifica el valor a Wikidata
InventorJohn McIntosh Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipuspoma Modifica el valor a Wikidata
Pomes McIntosh a l'arbre

El McIntosh o McIntosh Red és una cultivar de poma de color vermell. En climes temperats de l'hemisferi nord, es cull a partir de setembre. És popular als Estats Units, Canadà i Europa oriental.[1] Segons la federació professional US Apple Association és una de les quinze cultivars més populars dels Estats Units.[2]

Va ser descobert per John McIntosh (1777-1845) o el seu fill, a un bosquet a la seva granja, com una plàntula espontània d'una poma de la varietat Snow Apple. Durant el segle xix McIntosh va començar a empeltar i comercialitzar aquesta nova varietat a la qual va donar el seu nom, però només va esdevenir popular des de la primera dècada del segle xx.[3] El 1909 es va erigir una placa commemorativa al lloc on la primera plàntula va ser descoberta per celebrar el centenari, tot i que aquest aniversari no és històric.[3] El 1912 també es va construir un monument a la granja de McIntosh pagat per subscripció popular. Des de 1984 el nom va inspirar la marca d'ordinadors Macintosh.[4]

Referències[modifica]

  1. Ferree, David Curtis; Warrington, Ian J. Apples: Botany, Production, and Uses (en anglès). Wallingford: CABI Pub., 2003. ISBN 9780851995922. 
  2. «Apple varieties» (en anglès). US Apple Association.
  3. 3,0 3,1 Fraser, Robert L. «McIntosh, John». A: Dictionary of Canadian Biography (en anglès). vol. VII. University of Toronto/Université Laval, 1988. 
  4. Linzmayer, Owen W. «The Making of the Macintosh». A: Apple Confidential 2.0: The Definitive History of the World's Most Colorful Company (en anglès). San Francisco: No Starch Press, 2004, p. 87. ISBN 9781593270100. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: McIntosh
  • «Apples» (en anglès). The Cook's Thesaurus.