Medalla per l'Alliberament de Praga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentMedalla per l'Alliberament de Praga
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Nom en la llengua original(ru) Медаль «За освобождение Праги» Modifica el valor a Wikidata
Tipusmedalla de campanya
medalla Modifica el valor a Wikidata
Vigència9 juny 1945 Modifica el valor a Wikidata - 
Rang↑  Medalla per l'Alliberament de Varsòvia Modifica el valor a Wikidata ↓  Medalla per la Tasca Meritòria durant la Gran Guerra Patriòtica de 1941-1945 Modifica el valor a Wikidata
EstatUnió Soviètica i Txecoslovàquia Modifica el valor a Wikidata

La Medalla per l'Alliberament de Praga (Rus: Медаль «За освобождение Праги» - Transliterat: Medal "Za osvobozhdenie Pragi") és una medalla de la Guerra Ofensiva de la Gran Guerra Patriòtica, creada el 9 de juny de 1945 per Stalin i atorgada a tots els homes en servei de l'Exèrcit Soviètic, Marina, Tropes del Ministeri d'Interior (MVD) i Tropes del Comitè de Seguretat de l'Estat (KGB) que van participar en l'alliberament de Praga del 3 al 9 de maig del 1945, així com als organitzadors i comandants de les operacions militars relatives a l'alliberament de Praga.

Va ser atorgada sobre unes 395.000 vegades, i dels receptors 88 van rebre el títol d'Heroi de la Unió Soviètica.

50 divisions de l'Exèrcit Roig van rebre el títol "Praga"

Disseny[modifica]

Una medalla rodona de coure de 32mm de diàmetre. A l'anvers hi ha una corona de llorer amb una estrella de 5 puntes al mig sobre el sol naixent a la part inferior; mentre que a la part superior apareix la llegenda "ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ ПРАГИ" ("A l'alliberament de Praga"). Al revers hi apareix la data "9 Maig 1945" en caràcters ciríl·lics sobre una estrella de 5 puntes.

La medalla se suspèn sobre un galó pentagonal amb dues franges morades separades per una franja central blava, totes tres de la mateixa mida.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Medalla per l'Alliberament de Praga