Mercat de capitals

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un mercat de capitals és un mercat financer en què es compren i es venen deutes a llarg termini (més d'un any) o valors recolzats per accions.

Els mercats de capitals són un mitjà pel qual els estalviadors poden canalitzar la seva riquesa cap a empreses i governs que necessiten fons per a inversions a llarg termini. Això ajuda a fomentar el creixement econòmic i la creació d'ocupació. No obstant, per evitar el frau, els reguladors financers supervisen aquests mercats per protegir els inversors.

Principals característiques[modifica]

  • L'inversor en comprar els títols (accions) es converteix en soci de l'empresa en part proporcional al que ha invertit.
  • Hi ha més risc en invertir, ja que és un mercat d'alts rendiments variables, en altres paraules, perquè hi ha molta volatilitat de preus
  • No hi ha garantia de beneficis.
  • No hi ha un termini definit, cadascú tria quan comprar i quan vendre els títols.
  • Hi ha molta liquiditat, és a dir, és relativament fàcil la compravenda dels títols.

Tipus de mercats de capitals[modifica]

Participants del mercat de capitals[modifica]

Dins del mercat de capitals intervenen diverses institucions del sistema financer que participen regulant i complementant les operacions que es duen a terme dins del mercat. Les quatre entitats següents són les més importants:

  • Borsa de Valors La seva principal funció és brindar una estructura operativa a les operacions financeres, registrant i supervisant els moviments efectuats per oferents i demandants de recursos. A més, dona fe de cotitzacions i informa l'inversor de la situació financera i econòmica de l'empresa i del comportament dels instruments financers.
  • Emissores: Són entitats que col·loquen accions (part alíquota del capital social) o obligacions per obtenir recursos del públic inversor. Les emissores poden ser societats anònimes, el govern federal, les institucions de crèdit o les entitats públiques descentralitzades.
  • Intermediaris (Casa de Borsa): Efectuen les operacions de compra i venda d'accions, així com administració de carteres i portafoli d'inversió de tercers.
  • Inversors: els inversors poden categoritzar-se en persona física, persona jurídica, inversor estranger, inversor institucional o inversor qualificat. Són persones o institucions amb recursos econòmics excedents i disponibles per invertir en valors.