Meteorit Santa Catarina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de rocaMeteorit Santa Catarina
Tipusmeteorit metàl·lic
GrupIAB complex
Observat caientno
Data de trobada1875
Pes total conegut7 tones
Identificador MBD23162 Modifica el valor a Wikidata
Localització
PaísBrasil
IndretSão Francisco do Sul, Santa Catarina
Coordenades26° 13′ S, 48° 36′ O / 26.22°S,48.6°O / -26.22; -48.6 Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

El meteorit Santa Catarina és un meteorit de tipus metàl·lic de 7 tones que va ser trobat l'any 1875 al municipi brasiler de São Francisco do Sul, a l'estat de Santa Catarina.

Classificació[modifica]

El meteorit és de tipus metàl·lic, és a dir que es tracta d'un meteorit que es compon predominantment de metall ferro-níquel i que cristal·litza a partir d'una massa fosa. Pertany al grup IAB complex, una associació de meteorits de ferro, inclosos els antics grups IAB i IIICD.[2]

Descripció[modifica]

Consta de diverses masses degradades, la més gran de 2.557 kg, que van ser recuperades a l'illa de São Francisco do Suln al segle xix. Al principi es creia que era un mineral de níquel. El meteorit és inusual per 3 aspectes importants: és inusualment ric en níquel (~30% en percentatge de porcions no oxidades); inusualment ric en troilita; i es troba molt degradat. El que queda de l'estructura metàl·lica original és una xarxa policristal·lina complexa que consta de dues o tres varietats de metall ric en Ni i una mica de kamacita. Més de 2.500 kg del meteorit es conserven al Museu Nacional de Brasil, a Rio de Janeiro.

Mineralogia[modifica]

Al meteorit s'hi han trobat 19 espècies minerals reconegudes per l'Associació Mineralògica Internacional: akaganeïta, artsmithita, arupita, barringerita, fayalita, goethita, heazlewoodita, hematites, honessita, ferro i la seva varietat kamacita, magnetita, pentlandita, reevesita, schreibersita, sofre, taenita, tetrataenita i troilita, a més de limonita, grafit i antitaenita.[3] A més es considera la localiat tipus d'una d'aquestes espècies: l'arupita, un fosfat de fórmula química Ni₃(PO₄)₂·8H₂O, ja que és on va ser descoberta.[4]

Referències[modifica]

  1. «Santa Catharina» (en anglès). Meteoritical Bulletin Database. [Consulta: 18 setembre 2017].
  2. «Recommended classifications: Iron, IAB-ung» (en anglès). Meteoritical Bulletin Database. [Consulta: 18 setembre 2017].
  3. «Santa Catharina meteorite, Morro do Rócio, São Francisco do Sul, Santa Catarina, Brazil» (en anglès). Mindat. [Consulta: 18 setembre 2017].
  4. «Arupite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 18 setembre 2017].