Michel de Beaupuy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMichel de Beaupuy

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Armand-Michel Bacharetie de Beaupuy Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement14 juliol 1755 Modifica el valor a Wikidata
Moissídan (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort19 octubre 1796 Modifica el valor a Wikidata (41 anys)
Val d'Enfer (França) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatRegne de França Modifica el valor a Wikidata
Rang militargeneral Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerres de la Revolució Francesa, Segona Batalla de Cholet, Siege of Mainz (en) Tradueix, Batalla de La Tremblaye, Setge d'Angers, Batalla de Savenay i Batalla d'Entrammes Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius
Premis

Michel de Beaupuy (francès: Armand-Michel Bacharetie de Beaupuy) (Moissídan, 14 de juliol de 1755 - Val d'Enfer, 19 d'octubre de 1796) fou un militar de la Revolució Francesa.

Biografia[modifica]

Republicà d'origen noble[modifica]

Michel Beaupuy va néixer en una família pertanyent a la noblesa de Périgord. Als 16 anys es va incorporar a l'exèrcit del rei com a simple soldat, i dos anys després va ser segon tinent al regiment de Bassigny.[1]

Soldat republicà[modifica]

El 1792, comandant d'un batalló de voluntaris de la Dordoña, on es destacà, després fou nomenat general de brigada el 31 d'agost de 1793. Va participar en el setge de Magúncia, després de la rendició de la ciutat, va ser enviat a Vendée amb l'exèrcit de Mainz.[2][3] Va obtenir una victòria a La Tremblaye. Va ser ferit una primera vegada a Château-Gontier i una segona vegada al Setge d'Angers.[4]

El 1794 va ser cridat a l'Exèrcit de Rhin-et-Moselle per lluitar a Alemanya i es va distingir en la batalla de Frankental el 14 de novembre de 1795. Va ser ferit per sabre 7 vegades en la batalla de Kork el 26 de juny de 1796. Va participar en el combat de Neresheim els dies 10, 11 i 12 d'agost de 1796. Va decidir la victòria en combat de Geisenfeld l'1 de setembre i va contribuir a la victòria de Biberach el 2 d'octubre de 1796. Va comandar la guàrdia posterior durant la retirada del general Moreau a la Selva Negra. Fou allà on fou mort per una bala de canó a la Val d'Enfer a la batalla d'Emmendingen el 19 d'octubre de 1796.

Homenatges[modifica]

El 1801 es va construir un monument al territori del municipi de Volgelsheim, no gaire lluny de Neuf-Brisach. A finals de la dècada de 1850, el monument estava inacabat, degradat i cobert de vegetació, fou rehabilitat i completat per iniciativa del coronel Ferru, al capdavant del 63è regiment d'infanteria que havia guarnit a Neuf-Brisach a 1861.[1] La despesa és a càrrec dels soldats del regiment i de les ciutats de Neuf-Brisach i Mussidan. Durant aquesta reconstrucció on només es troba una bola de canó al terreny,[1] el monument complet,[5] té quatre cares i inscripcions, una de les quals indica "L'exèrcit del Rin i la Mosella al general de divisió Bachartie[6] de Beaupuy[7] Segons diverses biografies i A. Coste, Avís històric i topogràfic sobre la ciutat de Vieux-Brisach, amb el pla de la ciutat el 1692 nascuts a Mussidan, Dordogne el 14 de juliol de 1755". Va ser destruït pels alemanys el 1940, i el 1979 s'inaugura el monument visible encara avui.

Bibliografia[modifica]

  • Jacques de Feytaud, Estudis sobre sang reial. Les De Brégeas, monografia impresa, BnF,[8] pàg. 95-96.
  • Paul Huot, dels Vosges al Rin, excursions i converses alsacianes, Veuve Berger-Levrault & Fils, París, 1868, pàg. 284 a 287.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Paul Huot, De Vosges al Rin: excursions i xerrades alsacianes, Veuve Berger-Levrault & fils,1866, 597 pàg. (llegir en línia [arxiu])
  2. L'exèrcit de Magúncia és el nom que solen donar-se als soldats de l'Exèrcit del Rin que van formar la guarnició de Magúncia del 1792 al 1793, i que, després que la ciutat havia estat presa pels aliats, van quedar lliures i van poder ser enviat a lluitar contra la insurrecció vendea. Alliberada per l'enemic sota el jurament de no lluitar contra ell durant un any, per això va ser enviada al teatre interior de la guerra a la Vendée, precisament al departament del Loire-Inférieur en suport de l'exèrcit. Côtes de Brest d'agost a octubre de 1793, després es va fusionar en l'exèrcit del d'Occident.
  3. 12 d'agost: dues columnes de l'exèrcit francès de Magúncia (18.675 homes). 1793 pàgines 5 i 6 [arxiu]
  4. Patrick Daum," La Chouannerie sota la mirada de la III e República" Història en imatges, març del 2016 (llegir en línia [arxiu])
  5. El lloc oficial de Volgelsheim, no indica aquesta reconstrucció, però dona una descripció de la seva aparença: "Aquest monument la forma recordava els mausoleus de Roma i Atenes
  6. Paul Huot va escriure "Beauchartie" sense fer comentaris.
  7. Paul Huot escriu "Beaupuis" i assenyala que ha de ser un error l'escriptura ha de ser "Beaupuy"
  8. Avís BnF n ° FRBNF33006199, enllaç gratuït, gratuït de galica del 13/07/2009 [arxiu], cita o enllaç