Milfulls

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Mil fulles)
Infotaula menjarMilfulls
Característiques
País d'origenFrança Modifica el valor a Wikidata
InventorFrançois Pierre de La Varenne Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipuspastís Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalscrema pastissera, pasta fullada, sucre de llustre i Fondant Modifica el valor a Wikidata

Els milfulls[1] o és un pastís el qual es fa amb capes de pasta fullada. Segons el tipus de cuina que siga, pot acompanyar-se amb crema pastissera, dolç de llet, etc. Aquesta coca es menja freda.

El nom francès d'aquesta pasta es refereix al nombre elevat de fulls de pasta que el componen. Donat el mètode tradicional de preparació de la pasta de full, de doblegaments de tres parts en sis passos, els milfulls en realitat contenen 729 parells de folíols. L'adopció més recent d'un plec en dos per part de certs cuiners condueix a un milfulls amb un nombre diferent de capes, 2048 parells en el cas de la recepta d'André Guillot.[2] En molts països de llengua anglesa, països nòrdics i eslaus, les receptes locals de milfulls de la mateixa naturalesa fan referència al prenom Napoleó. Aquest nom sembla relacionat amb l'adjectiu francès "napolità", la ciutat de Nàpols essent una de les fonts citades per aquesta recepta, que identifica el prenom de Napoleó d'ençà que fou ascendit posteriorment per les guerres napoleòniques.

Fonts[modifica]

  1. [enllaç sense format] http://www.termcat.cat/ca/Cercaterm/ Centre de terminologia
  2. André Guillot, Vraie Cuisine légère, Éditions Flammarion, 1992, réédité en 2007 ISBN 978-2082025423. Le compte des feuillets est rapporté dans le Compte-rendu du Séminaire nPlantilla:O 32 de gastronomie moléculaire (18 décembre 2003) de la Société française de chimie, voir Compte-rendu Arxivat 2008-12-05 a Wayback Machine..
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Milfulls