Miquel Àngel Sayrach i Fatjó dels Xiprers

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMiquel Àngel Sayrach i Fatjó dels Xiprers
Biografia
Naixement18 octubre 1927 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort3 octubre 1993 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióperiodista, pintor, dibuixant Modifica el valor a Wikidata
Família
PareManuel Sayrach i Carreras Modifica el valor a Wikidata
GermansManuel Sayrach i Fatjó dels Xiprers Modifica el valor a Wikidata

Miquel Àngel Sayrach i Fatjó dels Xiprers (Barcelona, 18 d'octubre de 1927 - Barcelona, 3 d'octubre de 1993) va ser un periodista, pintor i dibuixant català. Fill de l'arquitecte Manuel Sayrach i Carreras. Cofundador, entre d'altres, junt amb el seu germà, Manuel Sayrach i Fatjó dels Xiprers, de l'Acadèmia de Llengua Catalana de la Congregació Mariana de Barcelona. (1953). Posteriorment, ambdós germans dirigiren la revista L'Infantil (1963), més tard esdevinguda Tretzevents. Creà els personatges de les formigues Bibi i Tobi.

Biografia[modifica]

Va néixer a Barcelona el dimarts 18 d'octubre de 1927 i va ser batejat a la catedral de Barcelona el 25 del mateix mes.[1] Estudià el batxillerat al col·legi dels Escolapis de Sarrià. Acabats els estudis va fer-se de la congregació Mariana dels Jesuïtes del carrer Casp, traslladada després al Fòrum Vergés del carrer Balmes. Va ser catequista del Centre Sant Pere Claver i un dels fundadors i segon president de l'Acadèmia de la Llengua Catalana. Amb el seu germà Manuel recollí i investigà els documents que s'hi refereixen per fer-ne la historia, de la qual ha redactat alguns capítols.

Interessat des de molt jove per la filatèlia, ha reunit una important col·lecció de segells i documents postals, i ha escrit nombrosos articles de divulgació sobre el tema. L'any 1992 el Cercle Filatèlic Numismàtic de Catalunya li atorgà la medalla de plata pels seus 25 anys de soci. Diplomat en periodisme Infantil i Juvenil per l'Escola Oficial de Periodisme, ha conreat el dibuix de la historieta infantil, creant els personatges Bibi i Tobi i d'altres. Ha portat, des que es va crear l'any 1962, la codirecció de la revista "L'Infantil", posteriorment anomenada "Tretzevents"- on ha publicat la majoria dels seus còmics escrits-, distingida per la Generalitat amb la Creu de Sant Jordi per la seva tasca al servei del país al llarg de més de 25 anys.

El 23 d'abril de 1960 contragué matrimoni amb Mary Carmen de Luque. El matrimoni ha tingut 4 fills -Sayrach i Luque- amb aquests noms: Montserrat, Carme, Goretti, Manuel.

Des de 1976 s'ha dedicat regularment a la pintura de cavallet. Alumne de Ricard Tàrrega, Josep Lloveras i de Jordi Rollan. Ha estat membre fundador de l'APPEC (associació de publicacions periòdiques en català). Després d'una breu malaltia, acompanyat de tots els seus, morí a Barcelona el diumenge 3 d'octubre de 1993, pocs dies abans de complir 66 anys.

Després de la seva mort la seva família va rebre suport per part de Jordi Pujol en una carta. Algunes de les coses va escriure són: "En Miquel Àngel ha estat una persona exemplar, i molt bon patriota. Ha estat sempre al peu del canó" .

En Miquel Àngel va tenir la sort de poder dedicar la major part de la seva vida a "fer país". I els seus ideals van girar entorn de quatre eixos fonamentals que sempre va estimar i defensar: Déu, Catalunya, la família i l'art.

Obres[2][modifica]

  • Al pais de los cuques de llum : una aventura de Bibi i Tobi [1972]
  • Handi eta Lodi : gudu Garratza [1974]
  • "La gran guerra" : [una aventura de Bibi i Tobi] [1965]: primer àlbum de còmic publicat en català després de la guerra civil.
  • La noria : una aventura de Bibi y Tobi : guión y dibujos [1974]
  • La roda : una aventura de Bibi i Tobi [1974]
  • Missió 1-x-2 : una aventura de Bibi i Tobi [1972]
  • Una ampolla amb missatge (1864)
  • La clapa que taca: contra la loapa:

Tretzevents[modifica]

Objectiu[modifica]

El seu guió, emmascara una crítica al franquisme, en un moment on hi havia censura absoluta … De fet la principal raó de fer la revista Infantil/Tretzevents va ser la de proporcionar als nens i joves de l'època, una publicació en català, en un moment on la població havia estat sotmesa a Catalunya a una persecució i prohibició del català en la vida pública (institucions, escoles, administració…). El fet de publicar la revista sota la protecció de l'Abadia de Montserrat, perquè Franco no volia tenir problemes amb l'església. Això va permetre fer la revista, vestida d'innocència, però amb un clar objectiu de país al darrere...

Història[modifica]

Tretzevents és una revista infantil editada actualment per Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Va néixer el setembre de 1951 amb el nom de L'infantil. En aquesta primera etapa (1951-1962) depenia de la diòcesi de Solsona, i era dirigida per Climent Forner. El gener de 1963 es traslladà a Barcelona: s'inicià una nova etapa, fins al 1972, amb canvi d'equip i amb nous directors: els germans Manuel i Miquel-Àngel Sayrach. El 1968 passà a dependre de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat i el 1973 canvià el títol pel de Tretzevents. El 1995, la revista canvià de director (a partir del número 701 la dirigeix Montse Ginesta) i la periodicitat passà a ser mensual (abans era quinzenal). El 1988 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. És la revista més antiga de les que es publiquen en català. L'any 1988 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Referències[modifica]

  1. «Miquel Àngel Sayrach i Fatjó dels Xiprers». Gran enciclopèdia catalana. [Consulta: 16 març 2016].
  2. «biblioteca nacional». [Consulta: 16 març 2016].