Monument de la Creu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Creu monument als Caiguts
Monument de la Creu
Imatge
Dades
TipusCreu monumental Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteJosep M. Vives Castellet
Construcciómitjan segle xx
Característiques
Estil arquitectònicMonumentalisme academicista
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSolivella (Conca de Barberà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. de la Font. Solivella
Map
 41° 26′ N, 1° 11′ E / 41.44°N,1.18°E / 41.44; 1.18
IPA
IdentificadorIPAC: 13149

El Monument de la Creu és un monument civil i element singular situat a la Plaça de la Creu del poble de Solivella. La creu fou construïda en acabar la Guerra Civil Espanyola. En la construcció del monument es va utilitzar pedra polida i formes geomètriques combinades. Conté dos cossos un a dalt de l'altre amb dues plataformes que sobresurten. A dalt de tot, hi ha un creu. La primera pedra es va col·locar el 24 de juliol de 1939, commemorant el tercer aniversari dels fets que van passar a l'any 1936. El monument, però no va ser construït fins al 1944. El 20 d'agost d'aquest mateix any, es va inaugurar el moviment dissenyat per Josep M. Vives Castellet. Quan s'inicià el període democràtic s'hi col·locà una placa on hi figurava el text: «A tots vosaltres 1936-39», fent referència al gran nombre d'afusellats que patí la població durant la guerra.[1] Amb la reforma del 2010, aquesta placa es va retirar, juntament amb les sigles «FE» del cos superior, ja que feien referència a la falange espanyola. Actualment fa la funció de creu de terme.

Referències[modifica]

  • «Creu monument als Caiguts». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 11 febrer 2014].
  • «Monument de la Creu». Inventari del Patrimoni arquitectònic de la Conca de Barberà. Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Arxivat de l'original el 21 de febrer 2014. [Consulta: 11 febrer 2014].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Monument de la Creu