Monument natural Pichasca

Infotaula de geografia físicaMonument natural Pichasca
Imatge
TipusBé cultural Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaRío Hurtado (Xile) Modifica el valor a Wikidata
Map
 30° 23′ 00″ S, 70° 52′ 00″ O / 30.38333°S,70.86667°O / -30.38333; -70.86667
Dades i xifres
Monument Històric de Xile
Data29 juliol 1914

El Monument Natural Pichasca, l'extensió del qual és de 128 ha, està situat geogràficament a la vall del riu Hurtado, en els 30º 23’ S i 70º 52’ O, en la comuna de Río Hurtado, província del Limarí, IV Regió de Coquimbo, Xile. Aquesta vall baixa des de la zona de la serralada, amb un petit curs d'aigua que alimenta el pantà de Recoleta.

El Monument Natural Pichasca es troba entre els 711 i els 1.072 msnm, en un sector de la preserralada de clima semidesèrtic el relleu del qual té desnivells marcats. El seu descobridor fou Gaston Zeballos Miranda, agricultor del poble de Pichasca.

Creació[modifica]

El 1972, amb l'article 53 de la Llei núm. 17.699 de l'1 d'agost, que fou publicat al diari oficial el 14 del mateix mes i any, es declarà Parc Nacional “bosc petrificat de Pichasca”.

El 1981, pel decret núm. 2 de la Secretaria Regional Ministerial de Béns Nacionals, Regió de Coquimbo, al 8 de desembre d'aquest mateix any, es concedí en ús gratuït per cinc anys renovables a la Corporació Nacional Forestal 128 ha de terreny, l'extensió de les quals incloïa la zona amb restes fòssils i el bosc petrificat al·ludit per la Llei núm. 17.699 de 1972.

Amb data del 28 de setembre de 1983, publicat al diari oficial el 24 de novembre d'aquest any, el bosc petrificat de Pichasca es desafectà de qualitat de Parc Nacional, i es feu la mateixa referència en tal sentit a la forma en què va ser considerada en la Llei núm. 17.699, en declarar-lo Parc Nacional.

Finalment, amb el Decret 123 del 17 d'octubre de 1985, del Ministeri d'Agricultura, es declara Monument Natural.

Vies d'accés[modifica]

Es troba a 2 km del poblat de Pichasca, a 85 km al sud de la Serena, la capital regional, i a 390 km al nord de Santiago. Ovalle és a 55 km del Monument Natural Pichasca, i n'és el centre urbà més proper a la zona.

S'hi pot accedir durant tot l'any, per una ruta que ix d'Ovalle i passa per sobre el mur-cortina del pantà de Recoleta fins a arribar al poblat de Samo Alto, Xile.

A més d'aquest accés n'hi ha d'altres que permeten arribar a Pichasca des del nord (des de la Serena, Vicuña, altres localitats de la vall del Elqui, Andacollo), utilitzant camins interiors.

Descripció[modifica]

Aspectes geogràfics[modifica]

El Monument Natural Pichasca es troba sobre la formació geològica del Cretaci tardà (fa 80 milions d'anys), denominada Viñita, d'origen volcànic i sedimentari clàstic continental. Geològicament se'n distingeix una part inferior constituïda per conglomerats i gres volcànics, laves i toves, i una part superior composta per roques volcàniques (laves i bretxes andesítiques, andesites basàltiques i basalt).

Als sòls de l'àrea predominen els de categoria VII i VIII.

El clima del sector és semidesèrtic i càlid. D'acord amb dades generades en les estacions meteorològiques de la Direcció general d'Aigües de Pichasca (30º 23’ S i 70º 52’ O), i Samo Alto (30º 25’ S i 70º 58’ O), té temperatures màximes de 30 °C al gener i de 4 °C la mínima al juny. Quant a les precipitacions, la màxima aconseguida és de 243,5 mm, i té una precipitació mitjana de 119,4 mm, i una mínima de 12,5 mm

Al Monument Natural Pichasca es troben representades les formacions de matolls esteparis de l'interior de Coquimbo dins la regió dels matolls i boscos esclerofil·les i subregió dels matolls esteparis. Aquestes formacions sustenten una fauna ocasional amb àmbits de llar que traspassen llargament els límits de la zona.

Hi ha una flora fossilitzada, que d'acord amb els estudis de diversos autors, correspon a restes de troncs fossilitzats i empremtes de fulles d'espècies arbòries de gimnospermes i angiospermes.

A la zona, a més, hi ha evidències d'una fauna fossilitzada, consistent en restes òssies de vertebrats que correspondrien a dinosaures titanosaures, del gènere Antarctosaurus, que podria ser Antarctosaurus wichmannianus. També s'hi han trobat fragments de closques de quelonis (tortugues). Açò determina l'atractiu d'aquest Monument Natural com a centre de recerca i divulgació, sobre una disciplina poc desenvolupada al país i de creixent demanda.

Aspectes culturals[modifica]

Dins els límits de la zona es poden trobar recursos culturals, tant amerindis com d'activitats de fins del s. XIX. És així que s'ha detectat evidències de la presència de cultures precolombines al ràfec rocós de la denominada “Casa de Pedra”, en què s'ha reconegut la presència humana des de fa uns 9.920 anys (110 anys de variació), que corresponen a un complex caçador col·lector.

També s'hi han trobat pintures rupestres o pictografies. D'acord amb estudis estratigràfics efectuats, s'ha establert que aquest ràfec havia estat utilitzat per diversos complexos culturals al llarg del temps. Les manifestacions pictogràfiques representen ideogrames abstractes del seu imaginari grupal. Després, els avantatges del ràfec serviren a pastors assentats al seu espai contigu.

En resum, malgrat la seua reduïda extensió, el Monument Natural Pichasca conté elements que determinen una identitat singular, com l'és la seua qualitat de reserva paleontològica i bressol de cultures prehistòriques que es troben entre les més antigues de la zona. La importància dels seus vestigis hortícoles rau que són els de més antiguitat regional coneguda fins ara.

Objectius[modifica]

El Monument Natural Pichasca té un objectiu general i alguns d'específics: el primer n'és “preservar i presentar en el seu ambient natural, els recursos paleontològics i arqueològics existents a l'àrea”. D'això deriven diversos objectius més específics:

  • Preservar els recursos paleontològics del Monument Natural Pichasca.
  • Preservar els jaciments arqueològics del Monument Natural Pichasca.
  • Facilitar, promoure, coordinar i controlar la recerca o estudis que incrementen el coneixement dels recursos protegits existents a l'àrea.
  • Presentar o representar i interpretar, en el seu ambient natural, mostres dels recursos existents al Monument Natural Pichasca
  • Educar i incentivar la formació dels visitants de les poblacions locals i especialment dels estudiants, en matèries d'arqueologia i paleontologia, amb la finalitat de fomentar i desenvolupar el coneixement i valoració d'aquest tipus de recursos.
  • Instituir el Monument Natural Pichasca com un centre de recreació a la vall del riu Hurtado.
  • Influir en el correcte ús dels recursos paleontològics de les àrees privades limítrofes.
  • Contribuir al desenvolupament de la Regió de Coquimbo, mantenint el Monument Natural Pichasca com un dels seus atractius naturals i culturals.
  • Contribuir a l'educació ambiental de la comuna de Río Hurtado, de la Regió de Coquimbo i de Xile.

Descripció[modifica]

Hi ha a la zona, un tram de la sendera de Xile, en la comuna de Río Hurtado. El tram comença al poble de San Pedro de Pichasca, al vessant nord del Río Hurtado, i acaba en la localitat de Las Minillas. També es pot accedir al tram directament al pont de Samo Alto.

Té una extensió de 20 km i una alçada mitjana de 1.000 m per sobre el nivell de la mar. La sendera recorre sinuosament el vessant nord de Río Hurtado (762 msnm). Una de les fites més properes és el Monument Natural Pichasca, que conté els vestigis arqueològics més antics de la zona.

En avançar es descobreix la "Quebrada La Pedrera" amb forta presència de còdols, i la Cova del Diablo, una antiga mina sobre la qual hi ha llegendes relacionades amb el seu "guardià".

Enllaços externs[modifica]