Vés al contingut

Mota de Tanyeres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Mota de Tanyeres
Dades
TipusFortificació de defensa
Característiques
Altitud92,2 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPerpinyà (Catalunya del Nord) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióTanyeres
Map
 42° 40′ N, 2° 53′ E / 42.67°N,2.88°E / 42.67; 2.88

La Mota de Tanyeres era una mota, fortificació militar medieval, del terme comunal de Perpinyà, a la comarca del Rosselló (Catalunya Nord).

Era situada[1] en el sector nord-est del terme comunal de Perpinyà, a prop i al nord de la Tet. En aquest lloc hi havia el poble de Tanyeres, amb l'església de Sant Genís de Tanyeres, actualment desapareguda, igual que el poble al qual pertanyia.

Història[modifica]

El 901 està documentada[2] una villa Taxonarias, amb l'església de Sant Genís. El 934 consta com a villa Texnarias, i hi consten drets del bisbe d'Elna i del senyor de Salses. El 1119 consta una família cognominada Tanyeres. El 1309 és esmentada la Mota de Tanyeres en un document: Guillem Ferran, habitant del puig de Sant Jaume de Perpinyà, deixa en testament la mota i el bosc adjacent a la seva muller. En aquell moment ja no era residència senyorial. La mota degué ser habitada[3] entre els segles xi i xiii. Fins al segle xvi encara és esmentada la mota en diversos documents, i el 1582 Bernat Paulet i de Vivers, senyor del lloc, terme i mota de Tanyeres mana fer una torre d'angle en el seu mas de Tanyeres. Aquest mas és el que ara s'anomena Mas de Bearn.

La Mota[modifica]

Com la major part de les altres motes rosselloneses, era un turó artificial enmig del pla, damunt del qual s'alçava la fortificació. Els cadastres antics permeten veure que era a prop al sud-est del mas, però no se n'ha conservat ni rastre.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «113-Perpinyà». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Perpinyà». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Castellví, Jordi; Bolòs i Masclans, Jordi. «Perpinyà. Mota de Tanyeres». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 

Referències[modifica]

  1. Lloc on era la Mota de Tanyeres en els ortofotomapes de l'IGN
  2. Castellví i Bolòs, 1993.
  3. Ponsich, 1993.