Muiredach mac Ainbcellaich

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMuiredach mac Ainbcellaich
Biografia
Mort736 Modifica el valor a Wikidata
Llista de reis de Dál Riata
733 – 736
← Eochaid mac Echdach (en) TradueixEógan mac Muiredaig → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsEógan mac Muiredaig Modifica el valor a Wikidata
PareAinbcellach mac Ferchair Modifica el valor a Wikidata

Muiredach mac Ainbcellaich (mort el 771) va ser rei dels escots de Dál Riata del 733 al 736.

Fill gran d'Ainbcellach mac Ferchair, segons el Duan Albanach i les llistes reials, va regnar 3 anys1 durant els quals sembla que es va oposar tant a Alpin mac Echdach de Cenél Gabrain pel tron de Dál Riata com al poderós rei dels pictes Óengus I, que volia sotmetre els escots a la seva autoritat. Els Annals d'Ulster i els Annals de Tigernach resumeixen el seu regnat en dues dates:

733: "Muiredach mac Ainbcellaich assumeix el poder sobre Cenél Loairn".[1] 736: “la batalla de Cnoc Cairpri a Calatfhos a Etarlinde entre Dalriada i Foirtriu. Talogarn mac Fergus (germà del rei pictes Óengus I), persegueix el fill d'Ainbcellach que fuig. Molts nobles cauen durant aquesta lluita».[2]

Muiredach sembla que no va morir en aquesta lluita i que es va refugiar a Irlanda perquè els Annals dels quatre mestres registren l'any 771 la mort de Muireadhach mac Ainbhcheallach.[3] Les llistes reials llatines, però, li atribueixen un fill i successor Eòganán mac Muiredaich.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Fraser, James E. From Caledonia to Pictland. Scotland to 795 (llibre). Edimburg: The New Edinburgh History of Scotland, 2009. ISBN 978-0748612321. 
  • Anderson, M. O.. Kings and Kingship in Early Scotland (llibre). Edinburg: Scottish Academic Press, 1980. ISBN 0-7011-1604-8.