Museu Nacional de l'Índia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMuseu Nacional de l'Índia
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu d'art
museu nacional Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació15 agost 1949
Reemplaçat perYuge Yugeen Bharat (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Visitants anuals7.400.000 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Altres
Número de telèfon+91 011-23019272 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webnationalmuseumindia.gov.in Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Museu Nacional de Nova Delhi va ser fundat el maig de l'any 1946 pel Comite Murice Gwyer. Va sorgir d'una exposició d'art indi que va fer la Royal Academy of Arts de Londres, aquesta consistia en artefactes seleccionats de diversos museus de l'Índia, amb la col·laboració del govern de l'Índia i Gran Bretanya. L'exposició es va dur terme l'hivern de 1947-48 a les galeries del Burlington House, Londres, més tard aquesta col·lecció es va exposar a Delhi. L'any 1949 es va organitzar una exposició a la RashtrapatiBhawan (residència del president, Dr. Rajendra Prasad), Nova Delhi, que va resultar ser un gran èxit. Aquest esdeveniment va animar que es creés el Museu Nacional. Les primeres peces les van adquirir donades o de préstec pels governs estatals, les autoritats dels museus i els donants privats. Actualment el museu és dirigit per B. R. Mani.

Departaments i col·leccions[modifica]

El Museu Nacional de Nova Deli te una col·lecció molt extensa.

Les col·leccions que es troben en el museu Nacional representen gairebé totes les disciplines artístiques: arqueologia (escultures de bronze, terracota i pedra), armes, armadures, arts decoratives, joieria, manuscrits, miniatures i pintures de Tanjore, tèxtils, numismàtics, epigrafia, central. Antiguitats asiàtiques, col·leccions d'art precolombí americans i occidentals, antropologia.

El museu té més de 200.000 peces, tant d'origen indi com de l'estranger, que cobreixen 5.000 anys del patrimoni culturar de la India, actualment el museu mostra un sis o set per cent de la seva col·lecció.

Arqueologia[modifica]

Saraswati

Després de la civilització de la vall dels Indus, la India va entrar en l’era de diferents governaments i dinasties.  Durant el període antic i medieval de la història índia, moltes dinasties com els Maurya, Shunga, Satavahana, Kushana, Gupta, Vardhanas, Pratiharas (al nord), Palas, Sena (a l'est), Maitrakas (a l'oest), Chola , Chalukya, Hoysalas, Vijayanagar, Nayakas (al sud) ha sorgit en una part diferent de l'Índia. Durant aquest període van coexistir diferents tipus d’art, en aquestes també hi havia estructures religioses,  mausoleus i escultures fetes de diversos estils d’art, que van sorgir simultàniament a diferents regions.

Antropologia[modifica]

Té una col·lecció de 8.000 objectes de materials i mitjans. Ex. titelles, peces de vestir, màscares armes, objectes, utilitaris, pintures, adorns, instruments musicals, etc.

Armes i armadures[modifica]

Desde la prehistòria a l’actualitat, la protecció i la guerra han estat sempre una part inseparable de la societat humana. El museu te una extensa col·lecció d’armes índies com diferents varietats d’arcs , punyals, escuts, cascs, armadures per a la protecció d’animals que s’utilitzaven a les batalles. entre elles hi trobem l’espasa personal de l’emperador Arangzeb, armes de foc.

Antiguitats d'Àsia Central[modifica]

S'hi poden trobar elements d'hel·lenisme, sassànida, uigur, xinès, tibetà i indi de l'Àsia Central. En aquesta col·lecció s'hi troben més de dotze mil artefactes provinents de la regió de Xinjiang, durant tres expedicions el 1900-1901, 1906-1908 i 1913-1916.

Arts Decoratives[modifica]

Hi ha des de rajoles i talles a fusta a estris de ceràmica o metall fins a tèxtils i joieria. Son objectes creats manualment i ens ajuden a entendre les societats i el seu desenvolupament. La Galeria d'Art Decoratiu del Museu de Nacional de Nova Delhi mostra una visió de l'estil de vida que duien a terme els governants i regnes de l'època passada de la història de l'Índia.

Manuscrits[modifica]

El museu acull prop de 14.000 manuscrits en diversos idiomes i escriptures, aquests abarquen un gran nombre de temes i representen diferents escoles i províncies. 1000 d'aquests estan il·lustrats, els manuscrits no il·lustrats son cal·ligràfics, aquests tenen lletres ornamentades. Moltes representacions de les il·lustracions estan fetes amb paper d'or real.

Numismàtics i Epigrafia[modifica]

La moneda índia té una llarga i rica tradició històrica que ens ensenya els canvis polítics i econòmics que hi ha hagut al llarg de la història. Aquestes tambe reflecteixen el desenvolupament cultural i estètic de diferents èpoques i regions.

Pintura[modifica]

En el museu té unes 17.000 pintures, moltes d'elles representen tots els estils importants amb miniatures índies. És una de les col·leccions de pintures en miniatura de tot el país. La pintura miniaturista es tradicional a la india i es fan en murals, pintures de tela i pintures sobre fusta.

Joies[modifica]

La galeria de les joies del museu nacional s'anomena "Alamkara". Hi trobem desde collarets de perles d'àgata bellament caigudes de Mohenjodaro i Harappa fins a les joies amb imatges de déus i deesses. Aquestes joies tenen 5.000 anys de història son una expressió de la història estètica i cultural del país.

Art Precolombí i occidental[modifica]

La col·lecció d'art precolombí donada per Mr & Mrs Heeramaneek representa les principals cultures del món precolombí. És una col·lecció d'artefactes de Mèxic, Perú, Argentina, Costa Rica, Nicaragua i altres regions d'Amèrica del Sud formen part de la col·lecció del Museu Nacional.

Arqueologia prehistòrica[modifica]

  • Rotonda i vestíbul
  • Carro del Temple
  • Edicte de rock

Col·leccions[modifica]

Galeria Harappan[modifica]

Dona ballant

Les col·leccions d'aquesta galeria van aparèixer en unes excavacions pioneres fetes durant el segle XX i més tard després de la Independència de l'Índia l'any 1947. La civilització Harappan es creu que és una de les més antigues del món juntament amb Mesopotàmia i Egipte. La civilització de Harappan s'identifica com una civilització de l'edat de bronze, ja que molts dels objectes que s'han trobat estan fets de bronze. Com per exemple la "noia que balla", aquesta reprodueix una visió dels avenços fets en l'art i la metal·lúrgia, com el pentinat i els ornaments de l'època.

En aquesta galeria es pot veure la cronologia comparativa de quatre civilitzacions principals de l'edat del bronze del tercer mil·lenni abans de crist que van existir simultàniament a tot el món.

Art Gupta[modifica]

Laxman tallant el nas a Surpankha

La galeria Gupta ens transporta a l'època daurada de l'art indi (segles IV-VIdC), aquest sita el patrocini il·lustrat dels governants Gupta, l'art indi es va considerar la perfecció plàstica en les formes humanes, de fauna i florals establint un estàndard de creació artística dels segles que venien.

L'art Gupta va ser destacat per la seva diversitat d'imatges, ja que es trobaven en una evolució i desenvolupament del pensament i la iconografia religiosa. Un exemple d'aquest fet es un nataraja de Nachana, es la imatge més antiga de la dansa Shiva. En aquesta galeria hi trobem una gran varietat de figures fetes amb terracota aquestes procedeixen de llocs com Mathura, Ahichchhatra, Bhitargaon i Kaushambí.

Edifici[modifica]

Plànol de construcció. Museu Nacional

L'edifici on es troba el Museu Nacional de Nova Delhi va ser dissenyat per l'arquitecte Ganesh Bikaji Deolalikar l'any 1955. Aquest va ser inaugurat pel Dr. Sarvepalli Radhakrishanan, Vicepresident de l' Índia.

L'edifici estava pensat per ser construït per fases per finalment donar una forma octogonal. L'edifici té tres plantes amb galeries que irradies desde un pati central enjardinat.

Auditori[modifica]

A més de les galeries, el museu també compta amb un auditori amb capacitat per a 250 persones. En aquest auditori, es projecta regularment una breu pel·lícula que introdueix el museu i les seves col·leccions. A l'auditori, es realitzen projeccions cinematogràfiques relacionades amb l’art, la història i el patrimoni.

Referències[modifica]

  1. National Museum, New Delhi. (s. f.-b). https://nationalmuseumindia.gov.in/en/history
  2. National Museum of India,New Delhi(India). (s. f.). https://web.archive.org/web/20100331132130/http://www.nationalmuseumindia.gov.in/index-2.html
  3. SULLIVAN, Bruce M. (ed.) (2015): Sacred objects in secular spaces. Exhibiting Asian Religions in Museums, Bloomsbury Academy, London, New Delhi, New York, Sydney.

Enllaços externs[modifica]