Necròpolis del Puig Rodó (Santpedor)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaNecròpolis del Puig Rodó
TipusNecròpolis Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaSantpedor (Bages) Modifica el valor a Wikidata

La necròpolis del Puig Rodó es troba a Santpedor. És una[1]necròpolis formada per 6 tombes tipus cista de l'alta edat mitjana (s.VIII-X).[2]

Localització[modifica]

La necròpolis es troba al planell del Puig Rodó. És un petit turó situat a la dreta del camí veïnal de Santpedor en direcció al Mas Llussà, aproximadament a 1 km del nucli de la població.

Dades històriques[modifica]

-La tipologia de les tombes (cistes de lloses) i el fet que es tracta d'un cementiri isolat permet situar-la en un moment força reculat, previ a la centralització dels enterraments en els cementiris eclesiàstics.

- Les restes van ser descobertes i excavades l'any 1976 pel grup 616 de "Misión Rescate" de Santpedor.

- Entre els elements funeraris trobats dins les tombes destaca una sivella del tipus "visigòtiques", que poc temps després va ser robada (1980).

- No s'hi ha fet mai cap excavació arqueològica sistemàtica.

Descripció[modifica]

Aquest petit cementiri medieval consta de 6 tombes del tipus de cista. Estan situades al planell que es forma a la part alta del turó. Les tombes tenen lloses de pedra als quatre costats i com a coberta. Tenim les mides de tres tombes:

  1. 189x56x50 cm.
  2. 135x32x48 cm.
  3. 143x34x39 cm.

(L'última mesura correspon a la fondària)

Actualment el conjunt està molt malmès i és difícil de localitzar la totalitat de les tombes. La necròpolis no està senyalitzada i no hi ha cap element de protecció.

Referències[modifica]

  1. «Un patrimoni de col·lecció: SANTPEDOR». Ajuntament de Santpedor. Diputació de Barcelona, xarxa de municipis, 2011, pàg. 24 fitxes.
  2. Vigué, Jordi. Catalunya Romànica. Vol 11. El Bages. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1984, p. 513. ISBN 848519456X.