One Wales

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióOne Wales
Dades
Tipusacord de coalició Modifica el valor a Wikidata

One Wales fou la coalició entre Plaid Cymru i el Partit Laborista per formar govern a l'assemblea nacional de Gal·les, que va ser aprovat pel líder del Parit Laborista Gal·lès el 27 de juny del 2007.[1] Fou negociat just després de les eleccions per l'assemblea nacional de Gal·les, que produí una victòria pel Partit Laborista Gal·lès però pas una majoria.

El 3 de maig de 2007, el Partit Laborista guanyà 26 dels 60 diputats a l'assamble nacional gal·lès, faltant-li quatre per formar govern. Malgrat que molts comentaristes polítics predigueren una coalició entre ells i el partit de Liberal Demòcrates, s'hi van negar. Finalment, la legislatura començà amb un govern minoritari liderat per en Rhodri Morgan. Després d'un mes d'això, un acord entre en Wyn Jones i en Rhodri Morgan, produïren la coalició One Wales. A alguns membres del Partit Laborista no els hi agradà aquesta coalició per les actituds independentistes i nacionalistes del partit Plaid Cymru.[2]

Proposaren un programa progressiu, estable i ambiciós pel govern de la legislatura. Les polítiques més importants que passaren per l'assemblea foren un programa de transport entre el nord i el sud de Gal·les millorat, una comissió nova per fer front al canvi climàtic i un acord per fer un referèndum per donar més poder a l'Assemblea Nacional, fent-la ressemblar més a l'equivalent escocès que guanyà per 63.49% a 36.51%.

L'acord fou vist per molts com el primer pas de Gal·lès cap a la independència, i part d'un canvi més gran a l'illa de Gran Bretanya cap als nacionalismes i regionalismes.[3]

Referències[modifica]

  1. «Historic Labour-Plaid deal agreed» (en anglès). , 27-06-2007.
  2. «Senior MPs condemn Plaid deal» (en anglès). , 05-07-2007.
  3. White, Michael «Michael White: Momentous day for nationalists» (en anglès). The Guardian, 10-07-2007. ISSN: 0261-3077.