Orde de Francisco Morazán

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentOrde de Francisco Morazán
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Nom en la llengua original(es) Orden de Morazán Modifica el valor a Wikidata
Tipusorde Modifica el valor a Wikidata
Vigència1r març 1941 Modifica el valor a Wikidata - 
Rang↓  Orde de José Cecilio del Valle Modifica el valor a Wikidata
EstatHondures Modifica el valor a Wikidata
Conferit perPresident d'Hondures Modifica el valor a Wikidata

L'Ordre de Francisco Morazán, també anomenada "Ordre de Morazán", el govern de la república d'Hondures, en va establir la creació l'1 de març de 1941,[1] com a part dels homenatges del primer centenari de la mort del paladí i heroi general Francisco Morazán (1792-1842), L'ordre és lliurada a persones i representants de la diplomàcia nacionals i internacionals pels seus «eminents serveis prestats per importants beneficis dispensats a la humanitat o per notoris mèrits en el camp de la cultura».[2]

Descripció de la insígnia[modifica]

El disseny de medalla té com a referent el de la seva predecessora Ordre de Santa Rosa i de la Civilització d'Hondures creada durant la presidència del general José María Medina. La insígnia consisteix en una joia amb forma d'estel de vuit puntes d'esmalt blanc creu de malt amb boles d'or en vuit punts, i una prima franja blava paral·leles a les vores de la creu, sobre una corona de llorer verd lloc.[3] Dins d'aquest anell blau, la medalla conté el retrat del general José Francisco Morazán Quezada 1792-1842. En el revers porta un sol naixent i radiant, tenint enrere, cinc volcans que representen simbòlicament als Estats de l'Antiga Federació de Centreamèrica, i sobre els volcans, un capell frigio, i sobre l'anell blau compta amb la llegenda "República d'Hondures, Lliure, Sobirana i Independent”. S'encasta en una piràmide, en la base de la qual s'aprecia un volcà flanquejat per dues torres.

La cinta és de color blau, blanc i blau, els colors de la bandera d'Hondures.[4]

Graus[modifica]

L'Ordre actualment és de sis graus. La subdivisió dels grans oficials en dues classes amb diferents estels són especials.

  • Gran Cruz, Placa d'Or
  • Gran Cruz, Placa de Plata
  • Gran Oficial
  • Comendador
  • Oficial
  • Caballero

Condecorats[modifica]

En el cas de l'Ordre Morazán i l'Ordre Civil José Cecilio de la Vall, ambdues són atorgades pel president de la República a proposta del Consell de l'Ordre, integrat pels ministres d'Educació, Cultura, Turisme, Interior, i encapçalat pel secretari de Relacions Exteriors.

Referències[modifica]

  1. Order of Francisco Morazán [1] (idioma anglès, Consultado 2012)
  2. ACUERDO N° 74. de 19 de febrer de 1954.
  3. HONDURAS: Protocolo de Naciones Soberanas Arxivat 2019-11-05 a Wayback Machine. en Casa Troncal de los Doce Linajes de Soria.
  4. Ordenes de Honduras [2] (Consultado 2012)
  5. 5,0 5,1 «El Rey, con motivo del intercambio de condecoraciones en Tegucigalpa». Arxivat de l'original el 2014-04-07. [Consulta: 11 abril 2017].
  6. Zamorano[Enllaç no actiu] (Consultado en 2012)
  7. «Honduras rindió honores al Comandante Hugo Chávez con la máxima Orden Francisco Morazán». Agencia Venezolana de Noticias, 27 enero 2014 [Consulta: 13 febrer 2014].
  8. «Honduras condecora a exdirector de Centro Cultural de España Álvaro Ortega». Arxivat de l'original el 2015-11-18. [Consulta: 11 abril 2017].