Lucilia sericata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Phaenicia sericata)
Infotaula d'ésser viuLucilia sericata Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font deseraticina Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreDiptera
FamíliaCalliphoridae
GènereLucilia
EspècieLucilia sericata Modifica el valor a Wikidata
(Meigen, 1826)
Nomenclatura
Sinònims

Lucilia sericata és una espècie de dípter braquícer de la família Calliphoridae que es troba àmpliament distribuïda a tot món. És una de les diverses espècies de mosca, totes molt semblants entre si, que reben el nom de mosca verda.[2] Les larves s'utilitzen per a la teràpia de cucs.

Característiques[modifica]

Mesura de 10 a14 mm de llarg, lleugerament més gran que una mosca domèstica, i té una coloració brillant, metàl·lica, blau-verda o amb marques negres. Té pels curts i escassos de color negre i tres solcs transversals al tòrax. Les ales són transparents amb les venes marró clar, i les potes i antenes són negres.

Distribució[modifica]

Lucilia sericata és comú en totes les regions temperades i tropicals del planeta, principalment l'Hemisferi Sud: Àfrica i Austràlia. Prefereix els climes càlids i humits i, en conseqüència, és especialment comuna a les regions costaneres, però també està present a les zones àrides.[3]

Història natural[modifica]

La femella pon els ous en la carn, peix, cadàvers d'animals, ferides infectades d'éssers humans o animals i excrements. Les larves s'alimenten de teixit en descomposició. L'insecte preferix espècies del gènere Ovis, ovelles domèstiques en particular, i els pot produir miasi, encara que la L. sericata no és la principal causa d'infestacions per mosques en la majoria de les regions.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Chandler, Peter J. «Checklists of Insects of the British Isles (New Series) Part 1: Diptera». Handbooks for the Identification of British Insects. Royal Entomological Society of London [[[London]]], 12, 1, 1998, pàg. 1–234 [Consulta: 11 abril 2009].
  2. «Cercaterm | TERMCAT». [Consulta: 8 maig 2022].
  3. [1] Australian Museum: Decompostition: Corpse fauna page
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lucilia sericata