Pillow shots

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les pillow shots (o en català: pla coixí) són un concepte cinematogràfic creat pel cineasta japonès Yasujiro Ozu i que han esdevingut un tret distintiu del cinema japonès. El terme "pillow shot" es refereix a plans de curta durada sovint sense personatges que apareixen intercalats entre dues escenes narratives d'una pel·lícula. Aquests generen una suspensió temporal del relat i serveixen per fer un canvi d'escena i generar una atmosfera concreta en la pel·lícula.

Estil i característiques[modifica]

Composició estètica: els Pillow Shots d'Ozu es caracteritzen per la seva composició estètica i l'ús d'elements visuals per reflectir la quotidianitat de la vida japonesa.

Simbolisme Subtil: Els plans solen contenir simbolismes en la pel·lícula, tot afegint significat en el relat.

Temporalitat: Els pillow shots generen una temporalitat i tranquil·litat que contrasta amb el ritme de la trama principal.

Influència i impacte[modifica]

Els pillow shots de Yasujiro Ozu han tingut un impacte rellevant en el cinema japonès posterior. La seva capacitat de crear una atmosfera i refelexió ha estat estudiada i adoptada com una tècnica cinematogràfica distintiva.

Actualment destaquen per exemple les pel·lícules d'estudi Ghibi o el director Hirokazu Kore-eda.

Referències[modifica]

  1. https://www.bfi.org.uk/features/enigmatic-pillow-shots-yasujiro-ozu The enigmatic ‘pillow shots’ of Yasujiro Ozu
  2. https://nofilmschool.com/ozu-vase Why Would Ozu Cut to a Vase at the End of This Scene?
  3. https://enfilme.com/notas-del-dia/imagenes-las-funciones-de-los-pillow-shots-de-yasujiro-ozu Las funciones de los ‘pillow shots’ de Yasujiro Ozu