Portoviejo

Plantilla:Infotaula geografia políticaPortoviejo
Imatge

HimneHimno de Portoviejo Modifica el valor a Wikidata

Localització
Map
 1° 03′ 16″ S, 80° 27′ 16″ O / 1.0544°S,80.4544°O / -1.0544; -80.4544
EstatEquador
ProvínciesProvíncia de Manabí
CantóPortoviejo Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població244.129 (2022) Modifica el valor a Wikidata (5.175,51 hab./km²)
Geografia
Superfície47,17 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud53 m Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
FundadorFrancisco Pacheco (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Creació12 març 1535 Modifica el valor a Wikidata
PatrociniMare de Déu de la Mercè o de la Misericòrdia Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Membre de
Identificador descriptiu
Codi postalEC130150 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic593 5 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webportoviejo.gob.ec Modifica el valor a Wikidata

Portoviejo o bé San Gregorio de Portoviejo, és la capital del cantó homònim, Portoviejo, i també la capital de la província de Manabí, a l'Equador. Va ser fundada el 12 de març de 1535 per l'espanyol Francisco Pacheco (membre de l'exèrcit conqueridor de Diego d'Almagro) i s'independitza el 18 d'octubre de 1820. La ciutat es troba a pocs kilòmetres de l'oceà Pacífic i té una temperatura mitjana de 27 °C al llarg de l'any. El seu clima es tropical húmit.

Organització[modifica]

La ciutat i el cantó Portoviejo, igual que les altres localitats equatorianes, es regeix per una municipalitat que està organitzada per la separació de poders de caràcter executiu representat per l'alcalde, i un altre de caràcter legislatiu conformat pels membres del concejo cantonal.

La ciutat de Portoviejo és la capital de la província de Manabí, per la qual cosa és seu de la Governació i de la Prefectura de la província.

Divisió Política[modifica]

El cantó es divideix en parròquies urbanes i rurals que estan representades pels Governs Parroquials davant l'Alcaldia de Portoviejo. Té 9 parròquies urbanes i 7 parròquies rurals.[1]

Les parròquies urbanes són:

  • 12 de març
  • 18 d'octubre
  • Andrés de Vera
  • Colón
  • Francisco Pacheco
  • Sant Pablo
  • Simón Bolívar
  • Picoaza
  • Portoviejo

Les parròquies rurals són:

  • Abdón Calderón (San Francisco de Asis)
  • Alhajuela (Baix Gran)
  • Chirijos
  • Crucita
  • Poble Nou
  • Riochico (Riu Chico)(la mes antiga)
  • Sant Plácido

Turisme[modifica]

Platja Crucita

Un d'els atractius turístics és la Platja Crucita, reconeguda mundialment per ser part de la pràctica de vol en parapent. Crucita rep turistes tot l'any però augmenta considerablement a l'època anomenada temporada que fa refèrencia al perìode hivernal (estació amb la temperatura ambiental més alta).

Té diversos parcs naturals: el Parc ecològic Mamey situat a la vora del Riu Portoviejo. El parc de la Universitat Tècnica de Manabí abans anomenat Jardin Botànic. Un dels més concorreguts històricament és el Parc Forestal. el Parc Central que és a l'interior de la ciutat (més petit) ple d'història, cultura i política.

Demografia[modifica]

Té una població de 280.000 habitants. És la ciutat més poblada de Manabí i la setena de l'Equador. Població composta majoritàriament per mestissos, descendents d'espanyols i de les cultures natives de la zona. Minoritàriament existeixen descendent d'italians i libanesos.

Cultura[modifica]

Gastronomia[modifica]

Posseeix una de les gastronomies mes riques i variades de l'Equador, juntament amb la resta de la província de Manabi dona la fama al "menjar manabita" caracteritzat per fer servir els peixos i mariscs, el plàtan mascle, els cacahuets (salprieta), el coriandre i les carns de vaca i pollastre. Entre els plats típics tenen fama el viche de peix, el corviche, els Bolones de verd o bola, l'encebollado, el ceviche de peix o de camarón, l'estofat de pollastre, el caldo de gallina, el pescado apanado, la cangrejada, el suero blanco, entre d'altres.

Música[modifica]

Portoviejo és seu periòdica de concerts de música predominantment de bandes de Rock locals, d'aquí que també sigui coneguda com a "Portoviejo Rock City". A l'entrada de la ciutat per l'autovia-carretera principal hi ha un rètol que dona la benvinguda a la ciutat amb aquesta frase.[2]

Art[modifica]

La ciutat té i ha tingut escriptors de poesía i literatura. Va ser residència del novel·lista Horacio Hidrovo Velásquez fins a la seva mort a l'any 1962.

Destaquen les trobades amb ball i recital dels amorfinos (frases cantades amb rima).

Pintors i escultors de Portoviejo són coneguts dins i fora de l'Equador. L'escultor Teddy Cobeña, resident a Catalunya, va néixer a aquesta ciutat.

Esport[modifica]

L'equip de futbol de la ciutat es diu Liga Deportiva Universitaria de Portoviejo. L'estadi, escenari de diversos partits, té el nom de Reales Tamarindos.

Estadi de futbol Reales Tamarindos de Portoviejo

Educació[modifica]

La ciutat té múltiples centres públics i privats d'educació primària i secundària. Té tres universitats on s'estudien carreres tècniques i científiques: la Universitat Tècnica de Manabí (UTM), la Universidad de San Gregorio de Portoviejo (USGP) i la Pontificia Universidad del Ecuador.[3]

Agermanaments[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Poblaciones y censos.» (en castellà). Arxivat de l'original el 2015-09-24. [Consulta: 26 febrer 2017].
  2. «Portoviejo Rock City - El Diario Manabita» (en castellà). El Diario.
  3. «Universidades del Ecuador» (en castellà). El Diario. [Consulta: 2 febrer 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Portoviejo