Prínia de Winifred

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPrínia de Winifred
Scepomycter winifredae Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN22714578 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaSylviidae
GènereScepomycter
EspècieScepomycter winifredae Modifica el valor a Wikidata
(Moreau, 1938)
Nomenclatura
EpònimWinifred Moreau Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Bathmocercus winifredae Modifica el valor a Wikidata
ProtònimArtisornis winifredae Modifica el valor a Wikidata

La prínia de Winifred[1] o prínia cap-roja[2] (Scepomycter winifredae) és una espècie d'ocell passeriforme que pertany a la família Cisticolidae originària de Tanzània, Àfrica.

Taxonomia[modifica]

L'espècie va ser registrada i nomenada per primera vegada per l'ornitòleg Reginald Moreau en honor a la seva dona.

L'espècie es va descriure originalment en el gènere Artisornis a partir d'un exemplar masculí immadur. L'espècie es va trobar al bosc de Kinole al nord d'Uluguru, a l'est de Tanzània. Moreau més tard el va traslladar al gènere Scepomycter després d'examinar exemplars de museu i obtenir nous exemplars d'adults a través del col·leccionista Charles Abdallah que va atraure els exemplars imitant els xiulets greus d'un Malaconotus.[3] El gènere Scepomycter es considerava tradicionalment monotípic, però el 2009 es va descriure una nova espècie estretament relacionada, la prínia dels monts Rubeho.[5]

D'altra banda, la prínia dels monts Rubeho en el passat també s'incloïa en el gènere Bathmocercus.[4][5]

Descripció[modifica]

L'ocell és majoritàriament de color verd oliva a la part superior amb el front i la corona de color marró vermellós com els costats del cap i el pit. La barbeta és blanquinosa.[6]

Distribució geogràfica i hàbitat[modifica]

És endèmica de Tanzània. L'hàbitat natural són els boscos de muntanya de les muntanyes Uluguru a Tanzània. Les poblacions comparteixen l'hàbitat del seu congènere, la prínia dels monts Rubeho: les muntanyes de Rubeho i Ukaguru, i ambdues espècies estan classificades com a vulnerables. Està amenaçat per la pèrdua d'hàbitat.

Referències[modifica]

  1. «Prínia de Winifred». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Rev. 28/01/2023(català)
  2. «Master Lists – IOC World Bird List v13.1» (en anglès americà). [Consulta: 28 gener 2023].
  3. British Ornithologists' Club.. "The adult of Mrs Moreau's Warbler" (en anglès). vol.66. Londres: British Ornithologists' Club, 1945, p.44. 
  4. Olsson, Urban; Irestedt, Martin; Sangster, George; Ericson, Per G.P.; Alström, Per «Systematic revision of the avian family Cisticolidae based on a multi-locus phylogeny of all genera» (en anglès). Molecular Phylogenetics and Evolution, 66, 3, 2013-03, pàg. 790–799. DOI: 10.1016/j.ympev.2012.11.004.
  5. Nguembock, Billy; Fjeldså, Jon; Tillier, Annie; Pasquet, Eric «A phylogeny for the Cisticolidae (Aves: Passeriformes) based on nuclear and mitochondrial DNA sequence data, and a re-interpretation of an unique nest-building specialization» (en anglès). Molecular Phylogenetics and Evolution, 42, 1, 2007-01, pàg. 272–286. DOI: 10.1016/j.ympev.2006.07.008.
  6. British Ornithologists' Club.. "A new Artisornis" (en anglès). vol.58. Londres: British Ornithologists' Club, 1937, p.139. 
Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.