Premi Jorge Wagensberg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentPremi Jorge Wagensberg
TipusPremi de Recerca Científica
Vigència2019 Modifica el valor a Wikidata - 
EstatEspanya
OrganitzadorAssociació Catalana de Sistemes Complexos - Complexitat.cat

Lloc webhttps://complexitat.cat/jornada/

El Premi Jorge Wagensberg distingeix, des de l'any 2019, la millor tesi doctoral en l'àrea de la ciència dels sistemes complexos defensada a Catalunya en el període anual corresponent.

El guardó ret homenatge a Jorge Wagensberg, professor, investigador i divulgador de la ciència dels sistemes complexos, i és atorgat per l'Associació Catalana per a l'Estudi dels Sistemes Complexos (Complexitat.cat) durant la celebració de la seva jornada anual (Complexity Day),[1] en què es donen cita els millors especialistes en aquesta ciència multidisciplinària. Matemàtics, físics, biòlegs i biomèdics, i també antropòlegs, economistes i professionals d'altres disciplines ben allunyades de les ciències pures, debaten sobre les qüestions més actuals relacionades amb els sistemes complexos.

El guanyador de l'edició del 2023 [2] ha estat en Blai Vidiella, amb la seva tesi sobre terraformació i efectes dels humans sobre els ecosistemes de la Terra.

Bases[modifica]

Les condicions d'elegibilitat d'aquest Premi són:[3]

  • La tesi ha d'haver estat defensada en una universitat catalana
  • La tesi ha d'haver estat escrita en català, castellà o anglès

El procés de selecció:

  • El jurat del premi estarà format per cinc investigadors amb una trajectòria acreditada en l'àrea dels sistemes complexos, i que no tinguin una relació directa (direcció de tesi o coautoria en articles científics) amb cap dels candidats. El jurat valorarà per sobre de tot la qualitat i l'impacte científic de la tesi.
  • El veredicte del jurat serà inapel·lable i s'anunciarà oportunament.
  • L'acceptació del premi implica el compromís de la persona guardonada a assistir a l'acte de lliurament, així com fer una presentació pública basada en el contingut de la tesi guardonada.

Dotació del Premi:

  • El Premi consistirà en un document acreditatiu i un premi en metàl·lic de 1.000€

Llista de Guanyadors[modifica]

Any Edició Nom Universitat Tesi doctoral Data de defensa i director tesi
2023 IV Blai Vidiella Rocamora CSL-IBE_UPF Terraforming Earth's Ecosystems: Engineering ecosystems to avoid anthropogenic tipping points 10/03/2022

R.Solé / J.Sardanyés / N.Conde

2021-22 III Maria J. Palazzi (VEN) CoSIN3_UOC Structural and dynamical interdependencies in complex networks at meso- and macroscale: nestedness, modularity, and in-block nestedness 15/12/2020

A.Solé / J.Borge

2020 II Leticia Galera-Laporta DCEX_UPF Dynamical aspects of the regulation of bacterial proliferation 08/02/2019

Jordi García Ojalvo

2019 I Ricard Alert Zenon UBICS_UB Forces and flows in cells and tissues. Blebs, active gels and collective cell migration 12/01/2018

Jaume Casademunt

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]