Presa de Cerbi

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Presa de Cerbi
Imatge
Dades
TipusResclosa Modifica el valor a Wikidata
Part deCentral d'Esterri d'Àneu Modifica el valor a Wikidata
Construcció1957 Modifica el valor a Wikidata
Úsenergia hidroelèctrica Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud1.441 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCerbi (Pallars Sobirà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióVall d'Unarre Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 39′ 07″ N, 1° 09′ 34″ E / 42.651978°N,1.159362°E / 42.651978; 1.159362
Activitat
Gestor/operadorEndesa Modifica el valor a Wikidata

La presa de Cerbi és un assut de captació d'aigües ubicat al riu d'Unarre a una altitud de 1.441 metres,[1] la funció de la qual és abastir d'aigua la Central Hidroelèctrica d'Unarre, la sala de turbines de la qual és a l'edifici de la Central d'Esterri d'Àneu. La presa està situada al costat de les Bordes d'Aurós [2] i pertany al terme municipal de la Guingueta d'Àneu al Pallars Sobirà, dins del territori de l'antic poble de Unarre. La població més propera és el poble de Cerbi.

La presa[modifica]

La presa de Cerbi fou construïda durant els anys 1955 i 1958 per l'empresa Hidroelèctrica de Catalunya. Actualment (febrer de 2020) la concessió d'aprofitament hidroelèctric és a nom d'Endesa, societat que absorbí Hidroelèctrica de Catalunya. La capacitat d'embassament és de 0,001 hectòmetres cúbics; la presa està formada per un mur transversal al riu que té 22 metres de longitud i una alçada sobre cimentació de 7 metres.[1]

La funció de la presa és alimentar el canal soterrat que du l'aigua fins a la cambra de càrrega del Salt d'Unarre per ser turbinada a la Central d'Esterri d'Àneu. Això s'assoleix mitjançant un procés en el que l'aigua passa a través d'unes reixes que impedeixen l'entrada d'elements flotants, per seguidament conduir-la a un depòsit regulador on les graves i sorres en suspensió precipiten. A partir d'aquest dipòsit l'aigua cau per decantació a l'inici del canal de derivació soterrat.

El canal d'Unarre[modifica]

La canalització de derivació rep el nom de canal d'Unarre. Quan aquesta ja ha passat el poble de Cerbi, rep aigua del torrent d'Escorriols mitjançant una resclosa. La longitud total del canal és de 3.780 metres fins a la cambra de càrrega de la central hidroelèctrica d'Unarre. La canalització està soterrada tot el seu recorregut, excepte el punt on ha de travessar el torrent del Carant de l'Aigua, on es construí un aqueducte. Sobre la canalització soterrada hi ha una pista forestal de servei. Al final del seu recorregut, a una alçada de 1.434,9 metres, el canal travessa el Serrat d'Escobedo, dintre del qual hi ha un immens dipòsit regulador.

Per construir la canalització s'emprà la mateixa tècnica que feu servir prèviament a Central hidroelèctrica d'Espot: tubs de formigó de forma circular de 2 metres de longitud i 1,5 metres de diàmetre interior, fabricats just al costat del canal; en aquest cas, la ubicació de la "fabrica de tubs" estava situada en un planell entre el poble de Cerbi i la resclosa del torrent d'Escorriols.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Presa de Cerbi
  1. 1,0 1,1 «Ficha técnica de la presa: CERBI (AZUD)» (HTML) (en castellà). Ministeri d'Agricultura. [Consulta: 24 febrer 2020].
  2. «Mapa topogràfic de la presa de Cerbi i rodalia» (HTML). Institut Cartogràfic i Geològic. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 24 febrer 2020].