Protocols OSI

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Model OSI RM

Els protocols d'interconnexió de sistemes oberts són una família d'estàndards d'intercanvi d'informació desenvolupats conjuntament per la ISO i la ITU-T. El procés d'estandardització va començar l'any 1977.[1]

Si bé el model OSI de set capes s'utilitza sovint com a referència per a l'ensenyament i la documentació,[2] els protocols concebuts originalment per al model no van guanyar popularitat, i només X.400, X.500 i IS-IS han aconseguit durar. impacte. L'objectiu d'una suite de protocols d'estàndard obert ha estat assolit per la suite de protocols d'Internet, mantinguda per l'Internet Engineering Task Force (IETF).[3]

Visió general[modifica]

La pila de protocols OSI s'estructura en set capes conceptuals. Les capes formen una jerarquia de funcionalitats que comença amb els components físics del maquinari fins a les interfícies d'usuari a nivell d'aplicació de programari. Cada capa rep informació de la capa superior, la processa i la passa a la següent capa. Cada capa afegeix informació d'encapsulació (capçalera) a la informació entrant abans de passar-la a la capa inferior. Les capçaleres generalment inclouen l'adreça d'origen i destinació, informació de control d'errors, identificació de protocols i paràmetres de protocol, com ara opcions de control de flux i números de seqüència.[4]

Capa 1: capa física[modifica]

Aquesta capa només tracta els endolls i endolls físics i les especificacions elèctriques dels senyals.

Aquest és el mitjà per on es transmeten els senyals digitals. Pot ser parell trenat, cable coaxial, fibra òptica, sense fil o altres mitjans de transmissió.

Capa 2: capa d'enllaç de dades[modifica]

La capa d'enllaç de dades empaqueta bits en brut de la capa física en trames (paquets lògics i estructurats per a dades). S'especifica a la Rec. X.212 [ISO/IEC 8886], ITU-T Rec. X.222 i altres. Aquesta capa s'encarrega de transferir fotogrames d'un host a un altre. Pot ser que faci una comprovació d'errors. Aquesta capa també consta de dues subcapes: MAC i LLC.

Capa 3: capa de xarxa[modifica]

Aquest nivell s'encarrega de transferir dades entre sistemes d'una xarxa, utilitzant les adreces de la capa de xarxa de les màquines per fer un seguiment de les destinacions i fonts. Aquesta capa utilitza encaminadors i commutadors per gestionar el seu trànsit (control de flux de control, verificació d'errors, encaminament, etc.) Així que aquí pren totes les decisions d'encaminament, s'ocupa de la transmissió de dades d'extrem a extrem.

Capa 4: capa de transport[modifica]

Els serveis de transport en mode de connexió i en mode sense connexió s'especifiquen a la Rec. X.214 [ ISO/IEC 8072 ] ; el protocol que proporciona el servei en mode de connexió està especificat per la Rec. X.224 [ ISO/IEC 8073 ], i el protocol que proporciona el servei en mode sense connexió s'especifica a la Rec. X.234 [ ISO/IEC 8602 ].

Capa 5: capa de sessió[modifica]

  • Servei de sessió – ITU-T Rec. X.215 [ISO/IEC 8326]
  • Protocol de sessió orientat a la connexió – ITU-T Rec. X.225 [ISO/IEC 8327-1]
  • Protocol de sessió sense connexió – ITU-T Rec. X.235 [ISO/IEC 9548-1]

La capa de sessió controla els diàlegs (connexions) entre ordinadors. Estableix, gestiona i finalitza les connexions entre l'aplicació local i remota. Proporciona l'operació full-duplex, half-duplex o simplex, i estableix procediments de control, ajornament, terminació i reinici. El model OSI va fer que aquesta capa fos responsable del tancament elegant de les sessions, que és una propietat del Protocol de control de transmissió, i també del punt de control i recuperació de sessions, que no s'utilitza habitualment a Internet Protocol Suite. La capa de sessió s'implementa habitualment de manera explícita en entorns d'aplicacions que utilitzen trucades de procediments remots.

Capa 6: capa de presentació[modifica]

  • Servei de presentació – ITU-T Rec. X.216 [ISO/IEC 8822]
  • Protocol de presentació orientat a la connexió – ITU-T Rec. X.226 [ISO/IEC 8823-1]
  • Protocol de presentació sense connexió – ITU-T Rec. X.236 [ISO/IEC 9576-1]

Aquesta capa defineix i xifra/desxifra els tipus de dades de la capa d'aplicació. Protocols com MIDI, MPEG i GIF són formats de capa de presentació compartits per diferents aplicacions.

Capa 7: capa d'aplicació[modifica]

Elements de servei d'aplicació comuna (CASE)[modifica]


Això fa un seguiment de com cada aplicació parla amb una altra aplicació. Les adreces de destinació i font estan vinculades a aplicacions específiques.

Processos de sol·licitud[modifica]

Referències[modifica]

  1. «How to Interpret the OSI Model» (en anglès). [Consulta: 24 novembre 2023].
  2. Shaw, Keith. «The OSI model explained: How to understand (and remember) the 7 layer network model» (en anglès). Network World, 22-10-2018. Arxivat de l'original el 2020-10-04. [Consulta: 16 maig 2020].
  3. «The OSI Model – The 7 Layers of Networking Explained in Plain English» (en anglès), 21-12-2020. [Consulta: 24 novembre 2023].
  4. «What is the OSI Model? - OSI Layers Explained - AWS» (en anglès americà). [Consulta: 24 novembre 2023].