Quocient de reacció

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En química, el quocient de reacció és una funció del grau de reacció ξ, la proporció relativa de productes i reactius presents a la mescla de reacció en un moment donat. L'expressió del Quocient de Reacció () d'una reacció té la mateixa equació que l'expressió de la constant d'equilibri. Tot i això, el quocient de reacció es calcula utilitzant les concentracions o pressions en un instant donat, i no les concentracions a l'equilibri.

Per a una mescla química amb una determinada concentració inicial de reactius i productes, és útil conèixer si la reacció evolucionarà "cap a la dreta" (augmentant les concentracions dels productes) o si evolucionarà "cap a l'esquerra/en sentit invers" (augmentant les concentracions dels reactius). Considerant un l'equilibri químic següent:

on ,, C i són les espècies químiques involucrades en aquesta reacció i , , , i són els coeficients estequiomètrics de la reacció, el quocient de reacció, , es defineix com:[1]

on {} indica l'activitat instantània[2] de l'espècie en un cert instant de temps () i així per les altres espècies. El quocient de reacció es dona en un instant particular de temps, no necessàriament al moment en què s'aconsegueix l'equilibri. El quocient de reacció està directament relacionat amb el principi de Le Châtelier. Per a una reacció en equilibri químic, la constant d'equilibri, , pot definir-se com:

on {} és l'activitat de l'espècie quan la mescla està en l'equilibri. Comparant els valors de i , es pot determinar si la reacció es desplaçarà a la dreta, a l'esquerra, o si la concentració es mantindrà invariant (equilibri).

  • Si : la reacció es desplaçarà cap a la dreta (és a dir, es formaran més productes)
  • Si : La reacció es desplaçarà a l'esquerra (és a dir, en sentit invers, formarant-se més reactius)
  • Si : la reacció està en l'equilibri

La següent equació, que relaciona el quocient de reacció amb i és útil per definir si una reacció és exergònica o endergònica.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Zumdahl, Steven; Zumdahl, Susan. Chemistry 6th Edition. Houghton Mifflin Company, 2003. ISBN 0-618-22158-1. 
  2. Bajo ciertas circunstancias (ver equilibrio químico) cada término de actividad, tal como {A} puede ser reemplazado por un término de concentración, [A]. Tanto el cociente de reacción como la constante de equilibrio son entonces cocientes de concentración.