Quota Imperiali

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La quota Imperiali o quocient Imperiali és una fórmula que s'utilitza als sistemes de representació proporcional que permet determinar el nombre de vots necessaris per a obtenir un escó. Difereix però del mètode Imperiali. Aquesta es deu al polític i marquès belga, Pierre Imperiali, i s'aplicà el mètode per primera vegada el 1921 a les eleccions comunals de Bèlgica. El sistema de quota fou vigent a les eleccions italianes entre 1956 i 1991. A partir de 2004 també es feu servir a l'Equador després que el Consell Nacional Electoral (en aquell moment, Tribunal Suprem Electoral) apliqués la mesura avalada pel Tribunal Constitucional de l'Equador.[1] A l'abril del 2021 es feu servir al Parlament de Catalunya[2] per a designar els 8 senadors que han d'anar a la cambra alta espanyola, fent així obstacle a l'extrema dreta, en comptes de la regla D'Hondt modificada o de restes majors habitual.[3]

Funcionament[modifica]

Si s'elegeixen escons per a un cos col·legiat, i s'emeten vots vàlids, s'estableix un quocient , el qual servirà per a repartir els vots. Aquest quocient es calcula mitjançant la fórmula:

amb aproximat al nombre sencer més proper.

Si la -èsima llista de llistes inscrites obté vots, aquesta llista tindrá escons per quocient i vots per residu mitjançant la fórmula: .

Referències[modifica]

  1. «En Ecuador se han aplicado unos 5 métodos de asignación de escaños desde el retorno a la democracia» (en castellà), 10-12-2019. [Consulta: 20 abril 2021].
  2. Mascaró, Mireia Esteve, Anna. «El Parlament innova amb la fórmula de càlcul per deixar Vox sense senador», 20-04-2021. [Consulta: 20 abril 2021].
  3. «El parlament veta que Vox tingui un senador de designació autonòmica». Vilaweb. [Consulta: 20 abril 2021].

Enllaços externs[modifica]