Regió històrica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Regió històrica de Macedònia)
Regió històrica de Macedònia
Mapa de la regió històrica de Frísia

Regió històrica és un concepte de la geografia històrica que es va començar a utilitzar i aplicar als estudis d'etnografia, història, arqueologia i antropologia cultural a principis del segle xx.[1] Així, és un terme que, igual que els conceptes d'història del paisatge i de paisatge geogràfic, és relativament nou i, en alguns casos, encara es troba en procés de definició. Generalment, s'aplica a zones definides que, malgrat llur caràcter, no disposen d'un estat independent o que han estat dividides o assimilades administrativament amb posterioritat.[2]

Definicions[modifica]

Una regió històrica és, generalment, una zona naturalment delimitada en la qual els assentaments humans comparteixen un desenvolupament comú d'esdeveniments històrics i, sovint, de trets lingüístics i ètnics durant períodes històrics definits. Les fronteres d'aquestes regions poden coincidir o no amb regions geogràfiques o també amb entitats polítiques existents o ja desaparegudes, com estats moderns o imperis.

Sovint, i independentment de les estructures polítiques i econòmiques dominants i dels canvis de delimitacions de la zona en qüestió, existeix una consciència comuna en els habitants de pertànyer a una mateixa regió històrica. Aquest sentiment pot ser una font d'identitat o no, segons els casos.

Algunes regions històriques tenen rellevància especialment a l'hora d'estudiar regions geogràfiques en determinats períodes històrics.

Alguns historiadors inclouen els imperis ja desapareguts dins del grup de les "regions històriques", donant un sentit més ample a la definició. Però, en molts casos, als imperis, els manca l'aïllament en diversos graus que caracteritza la definició estricta de regió històrica.

El concepte de regió històrica pot tindre més o menys rellevància segons els casos i els països. La regió històrica de Mesopotàmia, per exemple, té molta importància en els camps de la història antiga i de l'arqueologia. Altres regions històriques han estat quasi oblidades.

Recentment, va haver-hi un intent per part del govern francès de revifar el nom de l'antiga regió de Septimània per anomenar la moderna regió francesa del Llenguadoc-Rosselló.[3] Aquest intent no va reeixir.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Regió històrica

Referències[modifica]

  1. Heinz Quirin, Mitteldeutschland; Bemerkungen zum Verhältnis von Raum und Geschichte. a: Beiträge zur Wirtschafts- und Sozialgeschichte des Mittelalters, ed. Knut Schulz, Köln 1976
  2. Daniel Schweitz, Aux origines de la France des pays: Histoire des identités de pays en Touraine (XVIe - XXe siècle), Paris, L'Harmattan, 2001
  3. «La Septimanie démystifiée». Arxivat de l'original el 2007-09-01. [Consulta: 21 agost 2010].