Resolució 1663 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1663 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Identificador de llei o regulacióS/RES/1663 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:5396)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació24 març 2006 Modifica el valor a Wikidata
1662 Modifica el valor a Wikidata
1664 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació al Sudan

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1663 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 24 de març de 2006. Després de recordar les resolucions anteriors sobre la situació al Sudan, en particular les 1627 (2005) i 1653 (2006), el Consell va allargar el mandat de la Missió de les Nacions Unides al Sudan (UNMIS) durant sis mesos fins al 24 de setembre de 2006.[1]

Observacions[modifica]

En el preàmbul de la resolució, els membres del Consell van donar la benvinguda a la implementació de l'Acord de Pau Complet entre el Govern del Sudan i l'Exèrcit i Moviment Popular d'Alliberament del Sudan (SPLA/M) i va instar les parts a complir les seves obligacions en virtut d'aquest acord. Reconeixia els compromisos dels països que aportaven contingents en suport de la UNMIS.

La resolució va reiterar la necessitat de posar fi a la violència i atrocitats al Darfur, fent èmfasi en la necessitat de concloure un acord de pau el més aviat possible. Va donar la benvinguda a la decisió del Consell de Pau i Seguretat de la Unió Africana per donar suport a una transició de la Missió de la Unió Africana al Sudan (AMIS) a una operació de les Nacions Unides.[2]

En declarar la situació a Sudan com una "amenaça per a la pau i la seguretat internacionals", el Consell també va expressar la seva preocupació pel moviment de les armes i els grups armats a través de les fronteres, inclosa la insurrecció per part de l'Exèrcit de Resistència del Senyor (LRA) i les implicacions sobre civils sudanesos.

Actes[modifica]

El mandat de la UNMIS es va ampliar amb la intenció de renovar-lo, si fos necessari.[3] Es va demanar al Secretari General de les Nacions Unides Kofi Annan que informés cada tres mesos sobre la situació, inclosos els esforços de la UNMIS per recolzar l'AMIS. En aquest context, es va demanar a la UNMIS que donés suport a l'AMIS d'acord amb la Resolució 1590 (2005).

Mentrestant, el secretari general i la Unió Africana van ser convidats a començar els preparatius per a una missió de les Nacions Unides a Darfur. El Consell també va condemnar les activitats de milicians i grups armats com l'LRA que continuaven atacant civils i cometre abusos dels drets humans al Sudan;[4] anticipava recomanacions del Secretari General sobre la millor manera d'abordar el problema.[5]

Finalment, els partits sudanesos van ser encoratjats a finalitzar l'establiment d'institucions nacionals per al desarmament, desmobilització i integració social d'excombatents.

Referències[modifica]

  1. «Security Council extends UN Mission in Sudan until 24 September». United Nations, 24-03-2006.
  2. United Nations. Dept. of Public Information. United Nations peace operations: year in review. United Nations Publications, 2007, p. 9. 
  3. McCormack, T.; Kleffner, J. K. Yearbook of International Humanitarian Law, Volume 9; Volume 2006. Cambridge University Press, 2009, p. 296. ISBN 978-90-6704-269-7. 
  4. Arenas-García, Nahuel «The UNMIS in South Sudan: Challenges & Dilemmas». iecah.org, 2010. Arxivat de l'original el 2018-01-20 [Consulta: 19 gener 2018].
  5. Mehler, Andreas; Melber, Henning; Walraven, Klaas Van. Africa yearbook. BRILL, 2007, p. 391. ISBN 978-90-04-16263-1. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1663 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.