Ruta de Sant Cristòfol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

 

Marca de Sender de Petit Recorregut

La Ruta de Sant Cristòfol ( PR-CV 202 ), és un sender circular que surt de Sant Mateu per a endinsar-se per la part nord de la serra de la Vall d'Àngel, passant per les ermites de Sant Cristòfol i de la Mare de Déu dels Àngels, i cloent a Sant Mateu. Comparteix una petita part del camí, a l'inici del recorregut, amb el PR-CV 201 .

Característiques[modifica]

Durada: 3:20 hores

Distància: 14,545 km

Comarques: Baix Maestrat

Dificultat: Baixa-Mitjana

Descripció de l'itinerari[modifica]

Temps Totals Distàncies Totals Itinerari
0:00 h   0,000 km Sortim de Sant Mateu, des del final de l'avinguda dels Àngels, on abans hi havia un panell informatiu, seguint recte cap a l'ermita de la Mare de Déu dels Àngels, creuant per sota de la CV-10.
0:15 h   1,100 km Creuant el riu Benifarquell, un pal del PR ens indica seguir pel camí de la dreta, i a uns 30 m girem a l'esquerra per agafar un sender ascendent que ens porta cap a l'ermita de Sant Cristòfol.[n. 1]
0:42 h   2,600 km Arribem a un pista forestal,i girem cap a l'esquerra.
0:47 h   2,975 km Arribem a l'ermita de Sant Cristòfol.
0:55 h   3,680 km Des de l'ermita de Sant Cristòfol, reculem per la pista forestal, i passant pel punt on haviem entrat a la pista, seguim la pista fins a arribar a un encreuament de camins, on es troba altre pal del PR, i girem a la dreta cap a la Pedrera del Gros.[n. 2][n. 3]
1:11 h   4,810 km Arribem a la Pedrera del Gros, on trobem altre pal indicador del PR, i vorejant-la per l'esquerra, pugem a les Bassetes, on trobem un pinacle de pedres. Girem a l'esquerra i seguim recte per la senda que ens conduirà a la Bastida.
1:30 h   5,710 km Arribem al pic de la Bastida, i comencem una forta però curta baixada entre roques fins a un pla on es troba el pal indicador del PR, i seguim per una pista que comença aquí.
1:40 h   6,495 km Arribem a un encreuament, on hem de girar a l'esquerra per començar el descens cap al pla dels Traïdors.
2:07 h   8,745 km Arribem al pla dels Traïdors, i en un encreuament girem a la dreta en direcció a les Deveses, com indica el pal del PR.[n. 4]
2:18 h   9,695 km Arribem a les Deveses. Girem a l'esquerra cap a l'ermita de la Mare de Déu dels Àngels
2:39 h 11,695 km Arribem a un encreuament, on seguim el camí per la dreta, deixant a l'esquerra el camí que ens portaria directament a l'ermita de Sant Cristòfol.
2:44 h 11,895 km Arribem a un encreuament on continuem el descens pel costat dret d'un pinar cap a l'ermita de la Mare de Déu dels Àngels, seguim per una senda enllosada que forma el Via Crucis, i enllacem amb el camí asfaltat de l'ermita, i seguim baixant.
3:01 h 13,445 km Arribem al pont sobre el riu Benifarquell i continuem pel camí asfaltat fins Sant Mateu.
3:20 h 14,545 km Arribem a Sant Mateu.

Notes[modifica]

  1. En el visor cartogràfic de la CITMA la pujada a Sant Cristòfol es fa diferent: En travessar el riu Benifarquell se segueix recte uns 100 m fins a un berenador a la dreta del camí, s'hi entra i creua per arribar a una finca d'oliveres, i vorejant-la per l'esquerra, s'acaba arribant a un sender per fer la pujada a Sant Cristòfol.
  2. Si en l'encreuament seguim cap a la dreta farem una ruta circular de 6,7 km que ens portarà a l'ermita de la Mare de Déu dels Àngels.
  3. En el visor cartogràfic de la CITMA la pujada a les Bassetes es feia directament, per un sender recte que sortía a la dreta de la pista forestal uns 20 m després d'entrar a la dita pista des del sender de pujada. Si aquest sender ha existit alguna vegada, ara no existeix.
  4. Si abans no hem agafat el camí que per la dreta arribava directe al pla, i hem seguit el camí més a prop de les muntanyes, a l'encreuament hem de girar a l'esquerra, com indica el pal indicador del RP, cap a les Deveses.

Enllaços externs[modifica]