S'Olivaret

Infotaula de geografia físicaS'Olivaret
TipusPossessió Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaAlaró (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 44′ 08″ N, 2° 48′ 11″ E / 39.7355°N,2.8031°E / 39.7355; 2.8031

S'Olivaret és una possessió situada en el terme municipal d'Alaró. Tenia una extensió d'unes 232 quarterades (1994). Està situada entre sa Font Figuera, el torrent de Solleric i el Puig de s'Alcadena.

Història[modifica]

És documentada el 1312, quan Pere de Centelles. procurador del vescomte de Bearn, cedí una part de la possessió de Solleric a Pere Guitard. Aquesta propietat, que arribava fins al castell d'Alaró, passà a denominar-se s'Olivaret. En el segle xvi va ser adquirida per Mateu Muntaner i des d'aleshores és propietat d'aquesta família.[1] El 1671 era de Mateu Muntaner i confrontava amb Son Bergues, l'olivar d'en Sampol "Pelós", el castell d'Alaró, es Verger i el torrent del Mas, que ve d'Orient. Els Muntaner de s'Olivaret tenien la casa pairal a Ciutat de Mallorca i la posada a la vila d'Alaró.[2]

Activitats tradicionals i aprofitaments econòmics[modifica]

Ha estat dedicada fonamentalment al conreu de l'olivar -encara es conserva part del mecanisme d'una tafona del segle XVIII-, garrovers i garriga, tot i que també era important la producció de carbó dels alzinars. Hi havia petits sementers dedicats a cereals i lleguminoses. El 1707 hi havia una guarda de 112 ovelles. En l'actualitat hi ha un hotel rural.

Elements singulars i llocs d'interès[modifica]

  • Lledoner de s'Olivaret. Vora les cases destaca un lledoner de 10 metre d'alçada que està inclòs en el catàleg d'arbres singulars de les Balears.
  • Font de s'Olivaret. Font que presenta la surgència coberta de volta i un safareig uns metres més avall.
  • Es Jardí de s'Olivaret. Conjunt de marjades dins un petit circ rocallós, vora la font homònima, al costat de les cases de s'Olivaret, però a l'altra part de la carretera.

Referències[modifica]

  1. Fullana, Pere; Tur, Margalida i Villalonga, Andreu Josep. Alaró. Guia dels Pobles de Mallorca, 1. Palma: Hora Nova S.A., 1999, p. 56-57. 
  2. «s'Olivaret». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 12. Palma: Promomallorca, p. 58. ISBN 84-8661702-2.