Salabre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Salabret d'aquari

Un salabre és un instrument manual per atrapar animals menuts, normalment peixos o insectes. Els salabres consisteixen en un pal més o menys llarg que duu una anella fixada a un extrem amb una bossa de xarxa més o menys gran o profunda en forma de mitjó.

Salabre per la captura de papallones.
Salabre de pesca

Variants[modifica]

Salabres de pesca[modifica]

Els salabres utilitzats com a art de pesca serveixen per a capturar peixos molt petits o per ajudar a la pesca de peixos grans. En aquest darrer cas s'utilitza generalment al moment de treure els peixos a terra o a bord de la barca o d'un parany. Aquests salabres solen ser prou forts, amb un pal robust, anella d'acer i una xarxa forta.

Històricament la gent del ja desaparegut poble karok pescaven amb salabres. Aquest poble vivia al baix riu Klamath de la costa del Pacífic.[1]

A Anglaterra l'única forma legal de pescar l'anguila actualment és amb salabre. Aquesta forma de pesca s'ha vingut practicant al llarg dels segles als rius Parrett i Severn.[2]

Altres tipus[modifica]

  • Els salabres per capturar papallones i altres insectes són utilitzats generalment pels entomòlegs. Normalment tenen un pal llarg i estan fets amb una xarxa molt fina i suau per no espatllar les ales dels espècimens.
  • Un gambaner és un salabre utilitzat a la pesca d'animals aquàtics petits, especialment gambes.
  • Un salabret és un salabre força menut que serveix per capturar peixos o altres animals d'aquari. Són un estris molt utilitzat a les botigues d'animals.

Notes[modifica]

  1. «Karuk dip nets». Arxivat de l'original el 2008-10-06. [Consulta: 3 agost 2010].
  2. «Environment Agency Eel Fishing Handbook, Byelaw 4, Section 2». Arxivat de l'original el 2009-01-08. [Consulta: 3 agost 2010].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Salabre