Sança Gómez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSança Gómez
Biografia
Naixementsegle X Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 983 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaBasílica de San Isidoro de Lleó Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolLlista de consorts de Lleó
Reina consort Modifica el valor a Wikidata
CònjugeRamir III de Lleó (979–) Modifica el valor a Wikidata
FillsOrdoni Ramírez Modifica el valor a Wikidata
PareGómez Díaz Modifica el valor a Wikidata
GermansUrraca Salvadórez Modifica el valor a Wikidata
Miniatura medieval representant el rei Ramir III de Lleó.

Sança Gómez (Saldaña?, ca. 960/965–985/986) va ser reina consort de Lleó.

Muller de Ramir III (966-985),[1] amb qui es va casar el 980. La filiació més probable és que fos una Banu Gómez i que els seus pares van ser els comtes Gómez Díaz de Saldaña i Muniadomna Fernández de Castella, i, per tant, era neta del comte Ferran González. A la mort del rei, no se'n tenen més notícies, raó per la qual es creu potser va morir també vers 985 o 986. Va ser enterrada al Panteó dels Reis de l'església de Sant Isidor de Lleó, on va ser enterrat també el seu marit.[2]

Amb Ramir va tenir almenys un fill, Ordoni Ramírez el Cec, que amb la mort dels seus pares i a causa de la guerra civil, va ser encomanat a la seva àvia, Teresa Ansúrez, que es trobava llavors a Astúries.[3] Posteriorment aquest es casaria amb Cristina Bermúdez, filla de Beremund II.[2]

Referències[modifica]

  1. Martínez Diez, Gonzalo. El Condado de Castilla (711-1038). La historia frente a la leyenda (en castellà). Valladolid: Junta de Castilla y León, 2005, p. 228. 
  2. 2,0 2,1 Iglesia Aparicio, Javier. «Sancha Gómez de Saldaña». Condado de Castilla, 10-12-2015. [Consulta: 5 febrer 2021].
  3. Torres Sevilla-Quiñones, Margarita. «Sancha Gómez» (en castellà). Diccionario biográfico electrónico. Reial Acadèmia de la Història. [Consulta: 5 febrer 2021].