Sant Miquel de Trulls

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Miquel de Trulls
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXII, modificada al XVIII
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaViver i Serrateix (Berguedà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMasia Trulls, de Viver,
Ctra. de Navàs a Viver, km 5; pista a mà dreta
Viver i Serrateix (Berguedà)
Map
 41° 56′ N, 1° 51′ E / 41.93°N,1.85°E / 41.93; 1.85
IPA
IdentificadorIPA: 3761

Sant Miquel de Trulls és una església romànica de Viver, situada al costat de la casa de Trulls, al municipi de Viver i Serrateix (Berguedà), inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català.

Descripció[modifica]

Església romànica d'una sola nau molt modificada i adossada a la casa de Trulls. A migdia es conserva una porta adovellada d'arc de mig punt que fou refeta al final del segle xv i posteriorment tapiada.

Encara es poden veure els fonaments de l'absis original. La porta actual és al mur de llevant i és una obra posterior a la construcció romànica, així com l'òcul de considerables proporcions.[1] Actualment sense culte.[2]

Història[modifica]

El lloc de Trulls és documentat des del segle x, i el mas des de finals del segle xi. L'església romànica es va edificar al segle xii, i va ser modificada al XVIII. L'actual masia es va construir al XVII adossada als murs de l'església romànica.[3] Al seu entorn es van trobar restes d'època iberoromana, cosa que indicaria que el lloc devia estar habitat des d'aquesta època.[2] L'església de Sant Miquel de Trulls surt esmentada l'any 1187. Havia estat sufragània de l'església de Sant Miquel de Viver i tenia cementiri. Al voltant de les restes existents de Sant Miquel de Trulls hi ha indicis de construccions d'aquest hipotètic cementiri o de trulls d'oli, dels quals fa referència el topònim. Al segle xv l'església fou molt modificada obrint una porta i escurçant la nau pel costat de ponent.[1][4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Església de Sant Miquel de Trulls». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 20 febrer 2016].
  2. 2,0 2,1 «Serrateix». Ajuntament de Viver i Serrateix. Arxivat de l'original el 21 de febrer 2016. [Consulta: 29 gener 2016].
  3. Serra, R., Bernadich, A., Rota, M.. Guía d'art del Berguedà: el patrimoni arquitectònic i artístic a la comarca. Berga: Consell Comarcal del Berguedà, Patronat del Centre d'Estudis del Berguedà, 1991, p. 195-202. ISBN 8440495447. 
  4. Les fonts no coincideixen en la data de les modificacions: Serra et al. i la web de l'Ajuntament diuen s. XVIII, mentre que l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic parla del s. XV.