Sant Vicenç de Montferrer

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Vicenç de Montferrer
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVIII
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontferrer i Castellbò (Alt Urgell) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMontferrer. Montferrer i Castellbò (Alt Urgell)
Map
 42° 20′ 29″ N, 1° 25′ 40″ E / 42.34152°N,1.42777°E / 42.34152; 1.42777
BCIL
IdentificadorIPAC: 15590
Activitat
Propietat deBisbat d'Urgell

Sant Vicenç de Montferrer és l'església parroquial del poble de Montferrer, del municipi de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell), protegida com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

L'església és de planta basilical, d'una sola nau capçada a nord-oest amb capçalera plana. La nau és coberta amb cinc trams de volta de canó amb llunetes, separats per arcs torals, que arrenca d'un fris motllurat, i a ella s'obren també tres parelles de capelles laterals a banda i banda, a través d'arcs de mig punt i intercomunicades entre elles. El temple presenta un cor de fusta als peus, que descansa sobre una estructura d'obra oberta a la nau a través d'un arc rebaixat. A diferència de l'interior, els paraments externs són en pedra vista. L'accés del temple es troba al frontis en la façana sud-est. Es tracta d'una porta en arc de mig punt, amb inscripció de la data de 1771, coronat per un ull de bou circular. De la cantonada de llevant d'aquesta façana arrenca un campanar de torre de secció quadrangular, amb finestres de mig punt als quatre vents al pis superior i coronat per una terrassa amb merlets afegits modernament.[1][2]

Història[modifica]

L'església de Montferrer és documentada des de l'any 1093, encara que el castell de Montferrer és documentat almenys de dos anys abans. En un testament de l'any 1125, vinculat al castell de Montferrer, s'esmenten els clergues de l'església de Sant Vicenç. El lloc i el castell de Montferrer passaren a l'església d'Urgell a principis del segle xiii, possessió que mantingué fins al segle xix. L'església parroquial de Sant Vicenç fou visitada pels delegats de l'arquebisbe de Tarragona els anys 1312 i 1314. L'actual església és cap de la demarcació parroquial que inclou la veïna parròquia d'Arfa.[2]

Referències[modifica]

  1. «Església de Sant Vicenç de Montferrer». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 8 maig 2012].
  2. 2,0 2,1 «Església de Sant Vicenç de Montferrer». Pla d'ordenació urbanística municipal: Catàleg de béns protegits p. 29-30. Ajuntament de Montferrer i Castellbò. Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 9 maig 2012].