Saverio Saltarelli

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSaverio Saltarelli

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement25 maig 1947 Modifica el valor a Wikidata
Pescasseroli (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 desembre 1970 Modifica el valor a Wikidata (23 anys)
Milà (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata

Lloc websaveriosaltarelli.it Modifica el valor a Wikidata

Saverio Saltarelli (Pescasseroli, l'Aquila, Itàlia, 25 de maig de 1947 - Milà, 12 de desembre de 1970) va ser un activista polític comunista italià, que va ser assassinat després de ser colpejat per un projectil de gas lacrimogen disparat a l'altura dels ulls per carabiners italians durant uns aldarulls al carrer.

Trajectòria[modifica]

Saltarelli va néixer al municipi italià de Pescasseroli, a la província de L'Aquila, en el si d'una família de pastors. De ben jove es va traslladar a Milà, on va estudiar el batxillerat i després la universitat, alternant estudis i treball quan estava cursant el tercer any a la facultat de Dret de la Universitat de Milà.

La tarda del 12 de desembre de 1970 es van programar quatre actes a Milà. El primer, previst des de Via Conservatorio fins a Piazza del Duomo, va ser convocat per l'Associació Nacional de Partisans d'Itàlia (ANPI) com a protesta contra les condemnes a mort del procés de Burgos contra militants d'Euskadi Ta Askatasuna. El segon, va ser una concentració antifeixista convocada pel Moviment Estudiantil prop de la universitat estatal, a la via Festa del Perdono. El tercer va ser una concentració anarquista a la Piazza del Duomo amb motiu del primer aniversari de l'atemptat de la Piazza Fontana i la mort de Giuseppe Pinelli, assassinat innocentment a les instal·lacions de la seu de la policia de Milà. El quart va ser una trobada a la Piazza San Carlo de grups neofeixistes de la ciutat vinculats al Moviment Social Italià (MSI). Del total dels quatre actes, el comissari de policia en van prohibir els dos primers per raons de seguretat i ordre públic.[1]

Als 23 anys, durant la manifestació convocada per anarquistes amb el suport del grup Revolució Comunista, va ser colpejat mortalment per un projectil de gas lacrimogen disparat pels carabiniers a l'altura dels ulls, quan es trobava a la via Larga, prop de la carretera principal.[1]

Influència cultural[modifica]

  • Dario Fo i Paolo Ciarchi van musicar l'acte amb una cançó, cantada entre d'altres per Pino Masi. Virgilio Savona també el va esmentar a la cançó Nella testa di Nicola, extreta del disc È Lungo la Strada.
  • Saltarelli també s'esmenta explícitament a la cançó popular dels katanga del Moviment Estudiantil, fent referència al grup homònim que s'ocupava del servei d'ordre de manifestacions i sovint xocava amb grups de policia i neofeixistes.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Saverio Saltarelli» (en italià). Reti-Invisibili.net. Arxivat de l'original el 2014-04-27. [Consulta: 12 desembre 2023].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Saverio Saltarelli