Seutes III

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Seutes III (Seuthes, Σεύθης) fou un rei odrisi de Tràcia, successor (vers 341 aC) de Cersobleptes I probablement imposat per Filip II de Macedònia del que va esdevenir vassall. Fou contemporani d'Alexandre el Gran.

Vers el 323 aC el macedoni Zopirió exercia el govern de Tràcia (on Seutes III tenia un poder molt limitat) i va fer una expedició contra els getes. Zopirió va morir en l'expedició i probablement va coincidir amb la mort d'Alexandre el Gran, i Seutes va aprofitar per revoltar-se. Per un temps Antípater (regent de Macedònia) va poder controlar la revolta i poc després apareix lluitant contra Lisímac de Tràcia que havia rebut aquest territori al repartiment dels dominis d'Alexandre.

La lluita va durar una anys sense resultats decisius encara que finalment Seutes va haver de reconèixer la sobirania de Lisímac en data desconeguda. El 313 aC, durant la guerra entre Lisímac i Antígon el Borni, es va declarar en favor d'aquest i va ocupar els passos de les muntanyes Haemus, però finalment fou derrotat i obligat a reconèixer a Lisímac.

Desapareix de les cròniques vers el 306 i no es parla dels odrisis els següents 25 anys.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Seutes III