Shen Quan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaShen Quan
Biografia
Naixement1682 Modifica el valor a Wikidata
Deqing (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Mort1760 (Julià) Modifica el valor a Wikidata (77/78 anys)
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
GènereBird-and-flower painting (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsHu Mei (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
AlumnesKumashiro Yūhi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Bevent a l'ombra dels pins
Parell de fènix en un matí esplèndid

Shen Quan (xinès simplificat:沈铨; xinès tradicional: 沈銓; pinyin: Shěn Quán), conegut també com a Nanping i Hengzai, fou un pintor xinès que va viure sota la dinastia Qing. Va néixer el 1682 a Deqian, altres fonts mencionen Huzhou, província de Zhejiang i va morir el 1758. Va residir a Nagasaki del 1731 al 1733 (font: Christine Guth) i va ser més cèlebre al Japó que a la Xina. Allà va fomentar la pintura xinesa de lletrats i, fins i tot, fundà una Acadèmia de Pintura que no va arribar a ser tan notable com d'altres centres, entre els seus deixebles es troba Masataka.

Va gaudir de popularitat fora de la Xina. Pintava flors i animals diversos (ocells, peixos, insectes, micos, etc.). Tractava temes relacionats amb la felicitat i la longevitat. Destaquen entre altres obres: “Pi, prunera i grues”, Gossos i peònies, Dos faisans en una branca de presseguer, Paons i Quatre oques salvatges. Es troben obres seves al Metropolitan Museum de Nova York, al Museu Britànic de Londres, al Museu Nacional del Palau de Taipei, al Museu del Palau de Pequín i al Nationalmuseum d'Estocolm.

Bibliografia[modifica]

  • The Art Book of Chinese Painting. Editorial Long River Press.
  • El arte en el Japón Edode Christine Guth, Ediciones Akal, 2009. ISBN 978-84-460-2473-6. Pàgs. 142-145 i 171.
  • Articulating the Sinosphere: Sino-Japanese Relations in Space and Time de Joshua A. Fogel. ISBN 978-0-674-03259-0. Pàg. 34.
  • Dictionnaire des peintres, sculpteurs, dessinateurs et graveurs (Dictionnaire Bénézit) d'Emmanuel Bénézit. ISBN 2700030222

Referències[modifica]

Per a aquesta article també s'ha fet servir informacions procedent de l'article dedicat a aquest artista de la Wikipedia en llengua francesa.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Shen Quan