Simone degli Alberti

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Simone Alberti)
Infotaula de personaSimone degli Alberti

Simone degli Alberti (Bormio, fl. 1512-1514) va ser un noble italià.

Va ser fill de Francesco degli Alberti.[1] El 1512, a causa de la inestabilitat del ducat de Milà, provocada pel domini francès del territori i l'intent del papa Juli II de reposar la família Sforza al capdavant del ducat,[1] el cantó de Grisons va envair Valtellina. En aquest context Simoni degli Alberti era un dels governants o homes forts del comtat de Bormio, juntament amb Paolo Fiorini, van posar el territori sota la protecció del bisbe de Chur, príncep del Sacre Imperi, i de les Tres Lligues.[2][3] Aquesta cessió va ser formalitzada el 24 de juny d'aquell any, i gràcies a la ràpida disposició, es van conservar els privilegis i estatuts antics del comtat, a canvi de proveir amb soldats l'exèrcit de Grisons, amb la col·laboració dels quals van ocupar altres territoris llombards.[1][4] Posteriorment, el 1514, encara està documentat com un dels governants del territori, juntament amb Gian Francesco degli Alberti.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Quadrio, Francesco Saverio. Dissertazioni critico-storiche intorno alla rezia di qua delle Alpi oggi detta Valtellina (en italià). Milà: Stamperia della Società Palatina, 1755, p. 383-384. 
  2. Alberti, Gioachimo. Antichità di Bormio (en italià). Como: Tipografia Provinciale F. Ostinelli di C.A., 1890, p. 22. 
  3. Monti, Maurizio. Storia di Como (en italià). Como: Co. Torchi di C. Pietro Ostinelli, 1831, p. 79. 
  4. Romegialli, Giuseppe. Storia della Valtellina e delle già contee di Bormio e Chiavenna (en italià). vol. 1. Sondrio: C. Tipi de Giovanni Battista della Cagnoletta, 1834, p. 306. 
  5. Della Misericordia, Massimo «Foresteri mal ricolti da questa comunità. Giustizia, identità locale ed esclusione a Bormio nel Quattrocento». Bolletino Storico Alta Valtellina, núm. 13, 2010, pàg. 94.