Sliotar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Hurley i sliotar.

Un sliotar (o sliothar, que pot derivar de les paraules gaèliques sliabh, que significa muntanya i thar, que significa creuar), que es pronuncia /ʃlʲɪt̪ˠəɾˠ/, és una dura pilota sòlida d'uns 70mm de diàmetre, uns 100 grams de pes, consistent en un nucli de suro cobert per dos trossos de cuir cosits.[1] Recorda a la bola de beisbol però amb una costura més pronunciada. S'usa en els següents jocs gaèlics: hurling, camogie (versió femenina de l'hurling), rounders i shinty.[2][3]

Els antics sliotars (anteriors a la creació de l'Associació Atlètica Gaèlica o Gaelic Athletic Association) podien ser de diversos materials, depenent de la seva procedència geogràfica:

  • bronze buit
  • fusta i cuir
  • fusta, corda i cabell d'animals

A la tardor del 1884, Michael Cusack va fundar la Gaelic Athletic Association (Associació Atlètica Gaèlica) a la localitat de Thurles.[4] Els esforços de Cusack de popularitzar el Hurling van desembocar en la creació d'un torneig en 1885 i d'un partit interregional a Dublín l'any 1886 entre Galway-sud i Tipperary-Nord. Va ser en aquest partit quan la pilota de cuir creada per Ned Terston es va convertir en el model estàndard que encara s'utilitza avui dia.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Proveïdor de Sliotars reglamentaris de la GAA. (en anglès)
  2. «Reglament del rounders de la GAA. (en anglès)». Arxivat de l'original el 2008-06-26. [Consulta: 4 setembre 2014].
  3. «Regulació oficial de l'equipament de shinty. (en anglès)». Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 4 setembre 2014].
  4. «L'alçament del 1916: personalitats i perspectives. (en anglès)». Arxivat de l'original el 2008-04-11. [Consulta: 4 setembre 2014].