Tecnologies financeres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les tecnologies financeres[1] (en anglès Fintech, de la contracció de les paraules angleses finance i technology) engloben als serveis o empreses del sector financer que aprofiten les tecnologies més modernes per crear productes innovadors. Però, segons l'informe Fintech, el coneixement teòric del que són les tecnologies financeres i l'interès per elles no implica la seva utilització pràctica, igual que el desconeixement del terme tampoc implica que no s'utilitzi. El 46,2% dels professionals de les finances a Espanya utilitzen algun tipus de programari o producte tecnològic financer en la seva empresa.[2]

Panorama Fintech a Espanya[modifica]

Segons l'Informe Fintech[2] publicat al juny de 2015 per l'empresa Captio i ASSET (Associació Espanyola de financers d'empresa), el terme fintech no és conegut pel 66,7% dels professionals del sector.

L'informe detalla que pel 54,6% dels professionals de les finances, el principal avantatge de la utilització de les tecnologies financeres és aconseguir uns processos o gestions més eficients per a la seva empresa. L'estalvi de temps (50,9%) i la immediatesa (41%) són alguns també alguns dels motius més habituals.

En canvi, els professionals de les finances que no recorren a productes o serveis tecnològics financers argumenten en un 51,6% que no ho fan per no saber com pot ajudar a la seva empresa un producte d'aquest tipus. El 38,9% diuen no utilitzar les tecnologies financeres per no conèixer ofertes concretes que siguin interessants o que s'adaptin a les necessitats de l'empresa. Solament el 4% dels que no inverteixen en les tecnologies financeres, no ho fan per considerar-ho una despesa innecessària. El 5,5% diu tenir altres motius.

Creixement de les tecnologies financeres[modifica]

El 2014, la inversió mundial en empreses de tecnologies financeres es va triplicar respecte a l'any anterior, arribant als 12.200 milions de dòlars. Segons un estudi de l'empresa Accenture, una part molt important d'aquestes inversions se situen en Estats Units, però destaca que Europa sigui el mercat on més creixen aquest tipus d'inversions, amb un registre d'un augment d'un 215% en 2014 respecte a l'any anterior. Això representa uns 1,480 milions de dòlars.[3]

Àrees o sectors[modifica]

Segments de FinTechs

Algunes de les àrees de les tecnologies financeres més destacades són:

Empreses[modifica]

Existeixen una xifra immensa d'empreses tecnològiques financeres a tot el món. Alguns exemples són:[4]

Referències[modifica]

  1. «tecnologies financeres». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 7 novembre 2021].
  2. 2,0 2,1 «I Informe Fintech Captio & ASSET: Les empreses espanyoles com a usuàries de Fintech», 2015.
  3. «The future of fintech and Banking: digitally disrupted or reimagined?» (en anglès), 2015.
  4. «The FinTech50 2015, as selected by our panell» (en anglès), 2015.
  5. «Dinube Mobile Payments & Loyalty, S.L.», 2015. Arxivat de l'original el 2015-11-17. [Consulta: 15 octubre 2015].

Enllaços externs[modifica]