Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Mapes mundials de Wikidata - Juny 2015

8
Darrera edició del resum per Paucabot 07:55, 21 set 2023 fa 8 mesos
QuimGil (discussiócontribucions)

Wikidata World Maps June 2015 és una total renovació de l'eina per a dibuixar mapes basats en les coordenades introduïdes en articles de Wikipedia. La imatge corresponent a la Viquipèdia en català és aquesta.

També hi ha disponible una imatge en alta resolució (2MB) amb tots els punts oferts per Wikidata. Allà veiem que la comunitat autònoma de Catalunya està molt ben coberta, visiblement més que la reste de territoris de parla catalana. Em pregunto si això és degut a que hi ha més densitat d'articles allà, o un percentatge més alt d'articles amb geocoordinades, o més articles amb geocoordinades a Wikidata, o una barreja de tot plegat. En qualsevol cas, molt interessant.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

La primera causa que la Catalunya estricta estigui molt ben coberta és que tenim una gran quantitat d'articles de topònims catalans, tot i que alguns són molt curts. Això inclou els monuments que hem xuclat de Patmapa, els microesborranys de muntanyes, i una pila d'articles que no són microesborranys però que són d'admissibilitat dubtosa, d'indrets del Moianès i la Conca de Tremp, sobretot.

Tot i això, també és cert que en general hem cuidat més les coordenades que d'altres viquipèdies més grans i aquí és més normal que tot el que pugui estar geolocalitzat ho estigui.

D'altra banda, la causa que globalment no destaquem és que d'altres viquipèdies estan plenes de sèries de municipis fets amb bot. Només cal veure com els colors del mapa molt sovint segueixen fronteres polítiques. En el nostre cas, només cal veure el salt de color a les fronteres entre els Estats Units (d'on tenim una bonica botopèdia) amb el Canadà i Mèxic on no en tenim.

També és curiós buscar al mapa aquest com s'hi veu clarament els articles de municipis de França d'en Walden69, els municipis d'Eslovàquia d'en Asfarer, els articles de geografia de Tunis i de geografia històrica de l'Índia d'en Jolle, els canals d'Hamburg d'en Flamenc i els pobles uruguaians que deuen ser d'en Góngora.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si ho voleu veure amb més detall, a Usuari:PereBot/cobertura/Països Catalans/ca teniu un mapa amb la quantitat d'elements que hi ha a Wikidata (la mida dels punts) i la proporció d'aquests elements que tenen article a la Viquipèdia en català (el color dels punts), i clarament hi ha molts més elements al nostre àmbit que a les zones properes, especialment a la Catalunya estricta, i de la gran majoria en tenim article. A Usuari:PereBot/cobertura/Països Catalans/ranking hi ha la comparació amb les altres viquipèdies, i som la que en té més (moltíssims més a Catalunya, més a la major part del País Valencià i les Illes, i una mica menys a la Catalunya Nord i la Franja de Ponent).

A Especial:Cerca_per_prefix/User:PereBot/cobertura hi ha més mapes per altres zones (o més detall de les mateixes) i altres viquipèdies. En general, les úniques altres viquipèdies de llengües no estatals que estan en una situació comparable amb la nostra són la Viquipèdia en basc (segurament gràcies als articles de muntanyes d'Euskal Herria) i en algunes zones la Viquipèdia en gallec, però menys (vegeu per exemple Usuari:PereBot/cobertura/Espanya/ranking).

Kippelboy (discussiócontribucions)

Pere molt molt bona feina! Aquests mapes molen molt!

QuimGil (discussiócontribucions)
Kippelboy (discussiócontribucions)

Ei @Pere prlpz: has vist això? L'IGC ha canviat la llicència del seu web i ara és CC-BY 4.0. Potser ho podem aprofitar per millorar encara més temes de coordenades no?

Manlleus (discussiócontribucions)

Uns mapes increïbles!! La feinada que deu portar això...

Pere prlpz (discussiócontribucions)