Tema de Viquipèdia Discussió:Presa de decisions/2023/Política sobre l'ús d'intel·ligència artificial al text dels articles

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Una política té la força d'obligar a fer les coses d'una determinada manera. Si no, no és una política i és només un assaig, un consell o una pàgina d'ajuda. Algunes polítiques són molt concretes i d'altres s'han de desenvolupar en normes que sí que siguin més concretes, però la política ha de permetre dir què es pot fer i què passa si no es fa.

El text que es proposa es pot resumir en que "un text generat amb AI pot ser dolent" però no diu que no es pugi fer servir. O sigui, fer servir una AI és un motiu de supressió directa o no? O hi ha alguna altra mesura concreta que proposa la política? Un administrador pot dedicar-se a esborrar articles amb AI segons li sembli? Algú pot ampliar els criteris d'esborrat ràpid unilateralment a partir del que diu aquesta política? Quina és la mesura si algú es a crear articles amb AI com a xurros com abans es creaven traduccions automàtiques infumables?

Sense mesures concretes no és una política ni estem decidint res.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Tenim pàgines com Viquipèdia:Esborrany, Viquipèdia:Si us plau no mossegueu els nouvinguts, Viquipèdia:Categorització i Viquipèdia:Pressuposeu bona fe que són directrius i no forcen a editar res d'una manera determinada sota l'execució d'esborraments.

La pròpia plantilla que encapçala les polítiques diu que Disposa d'un ampli consens dels editors i, per tant, es considera una guia de recomanacions a seguir pels usuaris. La idea és aquesta: una pàgina sobre un tema de màxima rellevància, que sigui aprofitable pels usuaris per entendre millor com funcionem i que sigui consensuada (no només les meves cabòries). Per això, animeu-vos a afegir esmenes de frases i matisacions: totes les preguntes que proposes són interessants però gairebé no aplicables perquè no podem assegurar al 100% que un text és d'IA, com no podem moltes vegades assegurar que un article té CI. Però la política hi és explicant amb la millor intenció la filosofia de criteri que hauríem de fer servir i de la manera més flexible possible per no encotillar si no és necessari.

Insisteixo un cop més: anima't a afegir una secció d'esmenes o ampliacions amb 3-4 frases que complementin el text existent sobre que el fet que un text amb IA que pugui suggerir deficiències molt greus es marcarà amb una plantilla X i que es suggerirà per esborrar, si ho creus adient. Saps que difícil és materialitzar debats com aquests; en un fil separat a la discussió sí que no decidirem res concret.

Resposta a «La política proposada no diu res»