Tema de Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Enric (discussiócontribucions)

Bon dia. L'altre dia vaig voler acabar d'omplir la llista de monuments d'Hostalric, on ens faltava una foto de les mines, però no hi va haver manera, perquè són conduccions subterrànies que no són visitables i només s'hi accedeix per unes trapes metàl·liques col·locades a terra en diversos punts de la població; ara bé, no es diferencien gaire d'altres que poden donar accés a soterranis, clavegueres o coses així. Jo vaig fotografiar uns safareigs abandonats amb uns accessos tapiats, fora muralla, i em pensava que eren l'accés a les "mines dels safareigs", que en són unes de les que hi ha, però ho he consultat amb els responsables de la web d'Hostalric i finalment he acabat parlant amb la tècnica de Patrimoni i em confirma que no, que són els safareigs de darrere de Cal Paraire i ja fa anys que no es fan servir (de fet, la casa dona al carrer Major i, tot i ser-ne una de les principals, està molt atrotinada i s'aguanta amb pinces), i que allà no hi ha mines. M'ha ofert de passar-me'n alguna foto de l'interior de les que tenen ells per publicar-la, però aquestes fotos deuen tenir drets (això si saben exactament qui les va fer al seu dia) i suposo que es necessita algun permís per quan la inclogui, però no he sabut dir-li ben bé com s'hauria de fer. Em podeu orientar sobre el que li podria dir? Gràcies!

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Enric (discussiócontribucions)

Gràcies per la resposta, però els tràmits són tan complicats que quan els expliqui tot això els sortirà fum del cap i m'engegaran a pastar fang. De fet, em veig incapaç ni tan sols d'explicar-los-ho jo; potser algú que hi tingui el cul pelat encara se'n sortiria. Si no, ja ens podem acomiadar de les fotos de les mines d'Hostalric.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Podria ser més senzill, però diria que el complicat és que tinguin documentat que l'autor els ha cedit els drets, si és que els hi ha cedit. Si realment el fotògraf només els ha donat les fotos, realment no tenen dret a cedir-les.

Enric (discussiócontribucions)

Una cosa: això que dius dels 25 anys (és a dir, anteriors a 1999), serveix per a qualsevol foto encara que l'autor estigui identificat i encara sigui viu, o només per a les que pots trobar casualment i en saps la data (o la data aproximada) però no l'autor?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Pots veure commons:Template:PD-Spain-photo i en particular commons:Template:PD-Spain-photo/doc#Justification.

Bàsicament, les "simples fotografies" passen al domini públic al cap de 25 anys de fetes, independentment de si en coneixem l'autor o no i de si és viu o mort. Les meves fotografies del WLM 2011 passaran al domini públic el 2036.

El dubte amb les simples fotografies és què és una simple fotografia i què és una obra fotogràfica (o sigui, una obra artística on intervé la creativitat de l'autor), però diria que el llistó està prou amunt com perquè sigui probable que una fotografia d'una mina que no té res més es pugui considerar una simple fotografia, i mirant a commons:Category:PD-Spain-photo hi ha coses equivalents al que m'imagino que pot ser la foto de la mina.

Enric (discussiócontribucions)

Aclarit!

Resposta a «Les mines d'Hostalric»