Temperament

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:00, 29 feb 2016 amb l'última edició de ArnauBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

En psicologia, s'anomena temperament la part de la personalitat l'origen de la qual es basa en l'herència genètica. Per contraposició, s'anomena caràcter la part de la personalitat que es genera durant la vida de la persona, la seva experiència i la cultura.[1]

De fet, es pot dir que naixem amb un temperament donat, o una predisposició a trets de personalitat, però aquests estan fortament condicionats per "l'ambient" (l'experiència vital de la persona, com va modificant i permetent el desenvolupament de la personalitat o habilitats per a desenvolupar-se amb herència). Aquí és on rau el concepte fenotip.

Exemple de trets temperamentals de la personalitat són, l'"ansietat (tret)" i l'"extraversió", que acumulen avui dia prou proves científiques des de la psicobiologia i altres estudis correlacionals (teoria de la personalitat "Els cinc grans").

Vegeu també

Notes bibliogràfiques

  • Manual del Temperament: Descobreixi la seva Potencial (Catalan Edition), de Tim Lahaye.
  • Josep Colonques, "Oligoelements i terrenys humans". Editorial Indigo, 2001 (Barcelona).

Nota

  1. Guerin2003. 1 març 2003. Springer, 1 març 2003. ISBN 9780306476884 [Consulta: 6 febrer 2011].