Teoria del tot

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La teoria del tot (o ToE per les seues sigles en anglès, "Theory of Everything") és una teoria hipotètica de la Física teòrica que explica i connecta en una sola tots els fenòmens físics coneguts. Inicialment, el terme va ser usat amb una connotació irònica per a referir a diverses teories sobregeneralitzades. Després el terme es va popularitzar en la Física Quàntica al descriure una teoria que podria unificar o explicar a través d'un model simple de teories de totes les interaccions fonamentals de la naturalesa.

Va haver nombroses teories del tot proposades per físics teòrics en el segle passat, però fins ara cap ha estat capaç de superar una prova experimental, han tingut tremendes dificultats perquè les seues teories tinguen resultats experimentals estables. El primer problema a produir una teoria del tot és que les teories acceptades, com la mecànica quàntica i la relativitat general, són radicalment diferents en les descripcions de l'univers: les formes senzilles de combinar-les condueixen ràpidament a la "renormalització" del problema, on la teoria no ens dóna resultats finits per a dades quantitatives experimentals. Finalment, un nombre de físics no espera que la teoria del tot siga descoberta.

Altres termes, no del tot sinònims, emprats per a referir-se al mateix concepte són teoria unificada, gran teoria unificada, teoria de camps unificada i teoria de camp unificat.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]