Termòstat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Termòstat bimetàl·lic de seguretat amb reiniciar manual.

Un termòstat és el component d'un sistema de control simple que obre o tanca un circuit elèctric en funció de la temperatura. La seva versió més simple consisteix en una làmina bimetàl·lica com la que utilitzen els equips d'aire condicionat per apagar o encendre el compressor. Un altre exemple el podem trobar en els motors de combustió interna, on controlen el cabal hidràulic del líquid refrigerant que torna al radiador depenent de la temperatura del motor. Es pot utilitzar en diversos aparells en els quals actua com sensor en un diagrama de blocs amb realimentació prèviament manipulat per al seu ús.

Mecànics[modifica | modifica el codi]

Bimetàl·lics 
Consisteix en dues làmines de metall unides, amb diferent coeficient de dilatació tèrmic. Quan la temperatura canvia, la làmina canvia de forma actuant sobre uns contactes que tanquen un circuit elèctric. Poden ser normalment oberts o normalment tancats, canviant el seu estat quan la temperatura arriba al nivell per al qual són preparats.
Termòstat bimetàl·lic de control automàtic.
Manuals
Són els que requereixen intervenció humana per tornar al seu estat inicial, com els termòstats de seguretat que realitzen una funció en cas que la temperatura assoleixi nivells perillosos.
Termòstat de gas amb ajust de temperatura. Usat en condicionadors d'aire de finestra.
Automàtics 
Tornen al seu estat inicial sense necessitat d'intervenció humana. Actuen d'una forma totalment automàtica, d'aquí la seva aplicació actual en gran part de les llars
De gas 
Consisteix en un gas tancat dins d'un tub de coure. Quan la temperatura puja, el gas s'expandeix i empeny la vàlvula, que realitza una determinada funció.
Termòstat de parafina per radiadors de vehicles.
De parafina
Empleats a vàlvules de control de fluid, contenen parafina encapsulada que s'expandeix en augmentar la temperatura, aquesta, al seu torn, empeny un disc que permet el pas del fluid. Quan el fluid baixa la seva temperatura, un ressort torna el disc a la seva posició inicial tancant el pas. Un exemple d'aquest termòstat és l'empleat en el sistema de refredament dels motors de combustió interna.

Electrònics[modifica | modifica el codi]

Els termòstats electrònics cada vegada són més habituals a causa dels seus avantatges.[cal citació]

  • Poden estar lliures de parts mòbils i contactes que pateixen deteriorament.
  • Es pot configurar tant una temperatura com un llindar o un temps mínim entre activacions.
  • Es poden integrar fàcilment en un sistema amb més funcions de programador horari amb altres successos.
  • Amb un controlador PID pot fer una gestió més intel·ligent.

Un termòstat electrònic pot millorar les aplicacions en què es fan servir els termòstats mecànics.

  • En un frigorífic pot evitar que s'encengui si hi ha una pujada breu de temperatura, per exemple, en obrir la nevera i ventilar l'aire interior.
  • En el sistema de refrigeració d'un vehicle es pot utilitzar un bomba elèctrica comandada electrònicament de manera que no encengui en el període d'escalfament (evitant gastar energia inútilment) i variant la seva velocitat segons la demanda de potència. Un sistema mecànic potser no podria eliminar bé la calor acumulada a poques RPM i en altes podria requerir excessiva potència per la necessitat de refrigeració.[1]
  • En una casa un termòstat es pot complementar amb una programació segons l'hora, el dia de la setmana, altres esdeveniments o segons l'eficiència.

L'element que permet mesurar la temperatura pots un sistema infraroig o un altre, però el més habitual sol ser un termistor que es pot fabricar de diferents formes.

Termistor[modifica | modifica el codi]

Termistor NTC.

Aquest tipus de termòstats estan construïts al voltant d'un termistor. Un termistor és un dispositiu que canvia la seva impedància depenent de la temperatura.

La impedància del termistor és llegida per un sistema de control, normalment basat en un microprocessador, que és programat per a realitzar diferents operacions a determinades temperatures.

Existeixen moltes variants de termòstats electrònics, però la majoria de les vegades el component real de lectura de temperatura és el termistor. Hi ha versions antigues on empraven termòstats de gas. En general, qualsevol dispositiu que permeti mesurar amb electrònica la temperatura pot ser integrat en un termòstat. Per exemple, resistències de platí, semiconductors sensors de temperatura, etc.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. km77.com. BMW 630Ci. Més informació sobre el motor (20-07-04). 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Termòstat Modifica l'enllaç a Wikidata