Terrassa al·luvial

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Terrassa formada sobre el riu Manu al Perú

Una terrassa al·luvial en geologia és una terrassa fluvial, referida a una plataforma plana de grava, llim i sorra formada per l'erosió al llarg de la vall d'un riu i que s'hi troba molt per sobre del nivell actual.

Es troben terrasses en la majoria de rius i rieres.

És un tipus de relleu en forma d'esglaó o de replà del terreny i és l'antiga llera del riu abandonada per una incisió del corrent d’aigua que va separar la terrassa.

Les terrasses fluvials es formen pel transport de sediments i graves en les estacions plujoses que es disposen en capes de sediments a un o als dos costats del riu.

La formació de les terrasses pot veure's afavorida per diferents factors:

  • l'alternança de períodes secs i plujosos
  • canvis climàtics que afavoreixen l'erosió
  • variacions eustàtiques en el nivell del mar, o
  • l'elevació del terreny per moviments tectònics

A Europa les grans terrasses fluvials van ser formades durant les èpoques de glaciació o per l'alternança de fred i calor durant el Plistocè i l'Holocè. Fins i tot actualment se'n formen de noves, per exemple durant inundacions o en el cas dels sediments acumulats dins els embassaments.

L'erosió fa que les terrasses acabin desapareixent, les terrasses establertes més velles tenen un milió d'anys i les més joves (més baixes) uns pocs milers.[1]

A les terrasses fluvials s'hi ubiquen poblacions pel fet d'estar per sobre del nivell de les inundacions. Acostumen a ser terrenys més fèrtils que els dels voltants i sovint s'hi extreuen àrids (graves i sorres) cosa que pot destruir-ne l'estructura. Moltes terrasses fluvials són jaciments prehistòrics.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Terrassa al·luvial Modifica l'enllaç a Wikidata


Notes[modifica | modifica el codi]

  1. [enllaç sense format] http://www.xtec.cat/~jgirabal/rius/formacioterrasses.pdf