Titos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàTitos
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Originari deCeltibèria (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Pobles preromans de la península ibèrica.

Els titos (Titii o Titios) van ser un poble indígena celtiber, que sempre apareix subordinat als belos.[1] Pertanyent al grup dels citeriors, sempre entroncat directament amb els bels, dels quals potser fossin clients, i supeditats sempre als poderosos arévacos. La seva situació, molt imprecisa i difícil, ha d'estar a la vall mitjana del Xaló cap a Alhama i potser arribant fins a les parameres de Molina, juntament amb els bels. Possiblement el límit superior dels tits fossin els propis arévacos i l'inferior o sud els bels, mentre que a l'est limitarien amb els lusons a la zona de Bílbilis. Aquest petit poble que apareix citat a les fonts clàssiques contribueix, ignorant-se en quina mesura, a les guerres de resistència contra Roma, cosa que els obliga a signar, el 176 aC, el tractat de Graco, i posteriorment a entrar en guerra amb Roma al costat dels bels i els arévacos quan s'enfrontin obertament a aquella a la segona guerra celtibèrica, que acabarà desastrosament per als indígenes amb la caiguda de Numància el 133 a.C. (Manuel Martín Bueno).

Orígens[modifica]

Els Titii eren d'origen celta, els avantpassats dels quals probablement van emigrar a la península Ibèrica al voltant del segle iv aC i part dels celtibers.[2] Hi ha una quantitat aclaparadora d'evidències que els avantpassats dels grups celtibers es van instal·lar a la zona de Meseta de la península Ibèrica des d'almenys l'any 1000 aC i probablement molt abans.[3]

Cultura[modifica]

A causa de la manca de prospeccions arqueològiques extenses, no es van trobar mai a la zona cap assentament de l'Edat del Ferro relacionat amb aquest poble. No obstant això, l'anàlisi de les troballes numismàtiques de la zona de Jalón-Tajuña (antic Tagonius) ha portat alguns arqueòlegs a relacionar les ceques de tres pobles celtibèrics desconeguts -Aratis/Aratikos, Titum i Titiakos- amb els Titii, assenyalant Titum com la seva presumpta capital.[4]

La localitat d'Aratis/Aratikos va ser identificada l'any 2014 amb el jaciment de l'edat del ferro de Castejón I – El Romeral a Aranda de Moncayo a la província de Saragossa.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • APIANO; SANCHO ROYO, Antonio (trad.). Sobre Iberia - Sobre África. Barcelona: Ed. Planeta De Agostini, 1998. ISBN 8439549504. 
  • BURILLO MOZOTA, F., «Sobre el territori dels Lusones, Belos i Titos en el segle II A. de C.», en Estudis en homenatge al Dr. Antonio Beltrán Martínez. Universitat de Saragossa, facultat de Filosofia i Lletres. Saragossa, 1986. pàg. 529-549.
  • CORRAL LAFUENTE, José Luis, «L'origen de les Comunitats medievals aragoneses»
  • LORRIO ALVARADO, Alberto J.. Los Celtíberos. Alicante: Universidad de Alicante, servicio de publicaciones, 1997. ISBN 8479083352. [Enllaç no actiu]

Referències[modifica]

  1. «Titos» (en castellà). [Consulta: 21 setembre 2023].
  2. Pliny the Elder, Naturalis Historia, III, 29.
  3. Strabo, Geographikon, III, 4, 12.
  4. Cremin, Aedeen. The Celts in Europe. Sydney, Australia: Sydney Series in Celtic Studies 2, Centre for Celtic Studies, University of Sydney, 1992, p. 60. ISBN 0-86758-624-9.