Tob

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaTob

Localització

Tob va ser una ciutat cananea a l'est del llac Tiberíades, probablement a la regió de Batanea. Se suposa que podria correspondre a la moderna Taibiyah, però no se sap segur.

El territori era vassall d'Egipte i cap a l'any 1350 aC és esmentada a una de les cartes d'Amarna amb el nom de TuBu, on es fa referència a un "home de la ciutat" és a dir, un "governador".[1] Jeftè, que després va ser jutge dels israelites, va fugir a aquesta ciutat potser cap a l'any 1100 aC, fugint dels seus germans que l'havien expulsat de casa seva.[2] Allà va reclutar una força d'aventurers que sortien amb ell. Quan els ammonites van començar una guerra contra Israel, els ancians de Galaad van pensar en Jeftè com a cap de l'exèrcit hebreu i el van anar a buscar a Tob. Primer va presentar objeccions, dient que ells l'havien expulsat de casa del seu pare, però després va acceptar i el poble el va nomenar general de l'exèrcit.[3]

Segons diu el Primer llibre dels Macabeus, Judes va anar a socórrer els israelites que havien estat vençuts pels selèucides. Va rebre una carta on deia:

« Tots els nostres germans que vivien al país de Tob han mort assassinats. L'enemic s'ha endut captius les seves dones i els seus fills i ha confiscat els seus béns. Han mort allí prop d'un miler d'homes. »
— Primer llibre dels Macabeus. 5:13

Referències[modifica]

  1. Moran, William L. (ed.). The Amarna letters. Baltimore: John Hopkins University Press, 1992, p. 132. ISBN 9780801842511. 
  2. Llibre dels Jutges. 11:3
  3. Llibre dels Jutges. 11:5-11