Torre de les Hores (Palau-sator)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre de les Hores
Imatge
Torre de les Hores amb l'escala oberta
Dades
TipusTorre de defensa Modifica el valor a Wikidata
Construccióxiv
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPalau-sator (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 59′ N, 3° 07′ E / 41.99°N,3.11°E / 41.99; 3.11
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1181-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0005995 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC1304 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC19952 Modifica el valor a Wikidata

La Torre de les Hores o Torre Portal és una obra del municipi de Palau-sator (Baix Empordà) declarada bé cultural d'interès nacional.

Descripció[modifica]

Mecanisme del rellotge de la Torre de les hores

La torre de les Hores està situada a la sortida de migdia del recinte medieval de Palau-sator. És una torre de base quadrada que s'eleva sobre un pas cobert del carrer Major. A la part interior té volta apuntada, i una escala a la dreta que condueix a una petita terrassa on està situada la porta d'accés a la part superior; s'hi pot distingir l'arc apuntat original de la part alta, posteriorment aparedat. Aquesta façana de la torre es completa amb tres merlets de coronament. L'arc exterior és capalçat, de mig punt i escarser. Damunt la porta hi ha espitlleres i les restes d'un rellotge de sol, i a la part superior el campanar de paret i un rellotge fet amb trencadís que porta la data de 1936. La torre és parcialment coberta amb teulada a una vessant. El material amb què es va construir la torre és la pedra, irregular i disposada en fileres horitzontals als paraments, i de carreus regulars als angles.[1]

Història[modifica]

La torre de les Hores de Palau-sator és l'element millor conservat de la muralla medieval del nucli, i encara avui serveix d'accés a l'interior del recinte antic. Es tracta d'un element que pot ser datat el segle xiv.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Torre de les Hores». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 28 agost 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre de les Hores
  • «Torre de les Hores». Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.